Paprykę nadziałam inaczej niż zwykle. Po upieczeniu zaskoczyła smakiem i soczystością
Sezon na chrupiące, kolorowe papryki w pełni. Warto go wykorzystać na przyrządzenie różnych potraw z udziałem tego smacznego warzywa. Dziś zapraszam was na paprykę faszerowaną, która jest na tyle pożywna, że doskonale sprawdzi się w roli dania obiadowego. Moja rodzina ją uwielbia.
Jak przygotować paprykę do faszerowania?
Paprykę przeznaczoną do faszerowania trzeba umyć i oczyścić. Do tej pory przekrawałam ją wzdłuż na połowę, a potem usuwałam gniazdko nasienne i białe błonki. Tym razem wycięłam samo gniazdko nasienne i oczyściłam środek z pozostałych nasionek. Pomógł mi w tym spiczasto zakończony, ostry nóż. Jak się okazało, w ten sposób paprykę oczyszcza się bardzo szybko, a po nadzianiu nie ma problemu z wypadającym farszem.
Jak zrobić faszerowaną paprykę pieczoną w sosie?
Paprykę można nadziać różnymi farszami, jednak mojej rodzinie najlepiej smakuje farsz z mielonego mięsa i ryżu. Przygotowałam go raz-dwa i napełniłam nim papryki. Potem ułożyłam je w naczyniu do zapiekania i podlałam sosem pomidorowym. Warzywo upiekło się szybciej niż zwykle, było soczyste i pełne smaku.
Przepis: Papryka pieczona w sosie pomidorowym
Pożywna papryka faszerowana zapiekana w sosie pomidorowym
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 10 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 365 w każdej porcji
Składniki
- 8 średniej wielkości papryk
- 500 g mięsa mielonego
- 150 g ryżu
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- 1 jajko
- słodka mielona papryka
- sól, pieprz
Sos pomidorowy:
- 700 ml passaty pomidorowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówPapryki umyj, przy pomocy ostrego noża wytnij z nich gniazdko nasienne. Przez powstały otwór oczyść warzywo z białych błonek i pozostałych nasion. Ryż ugotuj na półmiękko w osolonej wodzie, przestudź. Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju, przesmaż z posiekanym czosnkiem.
- Przygotowanie farszu i nadziewanieMielone mięso wymieszaj z ugotowanym ryżem, podsmażoną cebulą i czosnkiem. Dodaj też jajko, wymieszaj, farsz dopraw do smaku. Napełnij nim papryki.
- Przygotowanie sosuNa oliwie podsmaż cebulę i czosnek, dodaj passatę i przyprawy, gotuj 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Przelej go do dużego naczynia żaroodpornego, ułóż papryki.
- PieczenieNaczynie przykryj, papryki piecz ok. godzinę w 180 stopniach Celsjusza. W połowie pieczenia papryki obróć tak, by druga ich strona była zanurzona w sosie.
Inna wersja faszerowanej papryki
Przygotowując faszerowaną paprykę, warto zadbać o to, by nie wyschła zbytnio w czasie pieczenia. Dobrym rozwiązaniem jest więc nadzianie całych papryk i zapieczenie ich w sosie pomidorowym. Można też jednak nadziać połówki papryk i po ułożeniu w naczyniu do zapiekania polać je sosem beszamelowym.
Sos ten robi się bardzo prosto. W rondelku wystarczy roztopić 2 łyżki masła, wsypać do nich 2 łyżki mąki i krótko je przesmażyć, nie dopuszczając do zrumienienia. Teraz białą zasmażkę należy rozprowadzić ok. 400 ml zimnego mleka, gotować do zagęszczenia i doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.