Kiełbasę podsmażam z lekkimi dodatkami. Tak robię prostą, pożywną kolację z patelni

Dodano:
Smażona kiełbasa Źródło: Shutterstock / kochabamba
Mam dla was propozycję prostej, smacznej potrawy, która idealnie nadaje się na kolację. Robię ją na patelni z kiełbasy i lekkich dodatków. Jest pełna smaku i cała moja rodzina się nią zajada.

Kolacja to ten posiłek w ciągu tygodnia, który możemy przygotować i zjeść na spokojnie, bez pośpiechu. Oczywiście zawsze dobrze jest, gdy potrawa nie wymaga długiego szykowania, a smakuje znakomicie. Tak właśnie można by scharakteryzować to proste danie z patelni, którego podstawą jest kiełbasa.

Jaką kiełbasę przeznaczyć do smażenia?

Do smażenia najlepiej nadaje się kiełbasa, która zawiera trochę tłuszczu. Zbyt chuda po podsmażeniu zrobi się dość twarda, spieczona i sucha. Dobrze sprawdzą się tu szczególnie cienkie, wędzone kiełbasy, np. śląska, zwyczajna, podwawelska. Ich zaletą jest też fakt, że szybko kroi się je na kawałki. Najlepiej kiełbasę przekroić wzdłuż na połowę, a potem pokroić w grubsze plasterki.

Jak zrobić kiełbasę z patelni na kolację?

Kiełbasa z patelni to danie pożywne i wyraziste w smaku. Lepiej serwować je na wcześniejszą kolację, bo jednak kiełbasa, mimo że lekko, to jednak jest podsmażana. A sam proces smażenia sprawia, że danie nie należy do wyjątkowo lekkostrawnych. Warto jednak pilnować, by kiełbasa nie zrumieniła się zbyt mocno, bo dzięki temu potrawa będzie smaczniejsza i lżejsza dla żołądka.

Po podsmażeniu, do kiełbasy dodaję delikatne warzywa. To pokrojone pomidory i świeże liście szpinaku. Całość duszę na niedużym ogniu, by warzywa zmiękły i żeby utworzył się z nich smaczny sos. Wtedy wystarczy doprawić potrawę i już można ją serwować. Najlepiej smakuje podana z chlebem.

Przepis: Kiełbasa z warzywami

Pożywne, proste danie z patelni idealne na kolację

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
280 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 300 g cienkiej kiełbasy
  • 1 łyżka oleju
  • 2-3 spore pomidory
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Podsmażanie kiełbasyKiełbasę pokrój na kawałki, każdy przekrój wzdłuż na połowę, pokrój w grubsze plasterki. Zrumień je delikatnie na patelni z olejem.
  2. Duszenie potrawySzpinak opłucz, osusz. Pomidory umyj, pokrój w kostkę, dodaj do kiełbasy. Dorzuć też liście szpinaku i posiekany czosnek. Całość duś na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną i powstanie smaczny sos. Danie dopraw solą i pieprzem.

Wskazówka: Potrawę możecie też doprawić odrobiną ostrej papryki.

Inna wersja kiełbasy z patelni

Kiełbasę z patelni możecie przygotować w jeszcze pożywniejszej wersji. Wystarczy, że podsmażycie ją z kawałkami ziemniaków. Najlepiej sięgnąć po ziemniaki gotowane, np. które zostały z obiadu. Dzięki temu całości nie trzeba będzie długo smażyć. Zamiast ziemniaków albo też dodatkowo, na kiełbasę z warzywami możecie wybić jajka i całość podgrzewać pod przykryciem, aż białka całkowicie się zetną, a żółtka pozostaną półpłynne. Takie danie z powodzeniem możecie też podać na obiad.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...