Koktajl bez owoców? To możliwe i to jest hit, którego musisz spróbować. Eksperci nie mają wątpliwości
Kiedy pierwszy raz spróbowałem tego koktajlu zaskoczyło mnie, że nie ma w nim owoców. Od tamtej pory często miksuję go wieczorami, kiedy potrzebuję czegoś lekkiego, a jednocześnie sycącego. Smak koperku i mięty dodaje mu świeżości, a szpinak i seler nadają mu treści. To szybki sposób, by zadbać o zdrowie i poczuć się lekko.
Jak zrobić zielony koktajl warzywny?
Najlepiej wybierać młodą cukinię, bo ma cienką skórkę i nie wymaga obierania. Jeśli chcesz, by koktajl był bardziej aksamitny, zamiast części wody użyj kefiru albo jogurtu naturalnego.
Oprócz klasycznego miodu możesz sięgnąć po syrop klonowy, który doda mu lekkiej karmelowej nuty. Świetnym trikiem jest dorzucenie listka bazylii, który ładnie podbije smak mięty. A jeśli wolisz ostrzejsze akcenty, imbir lub odrobina pieprzu cayenne sprawią, że wieczorny napój zyska wyrazisty charakter.
Przepis: Zielony koktajl warzywny
Lekki koktajl z ogórka, cukinii i szpinaku z nutą koperku i mięty, doskonały na wieczór.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 24 w każdej porcji
Składniki
- 1 ogórek podłużny
- 5 plasterków młodej cukinii
- 50g liści szpinaku
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 5 listków świeżej mięty
- 1 łyżeczka miodu
- 1 szklanka zimnej wody
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Przygotowanie warzywUmyj wszystkie składniki i dokładnie osusz. Pokrój ogórek, cukinię i seler na mniejsze kawałki, by łatwiej się blendowały.
- BlendowaniePrzełóż wszystkie warzywa do blendera, dodaj koperek, miętę, miód, sól i szklankę zimnej wody. Blenduj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Dlaczego wieczorem lepszy jest koktajl bez owoców?
Jak zwraca na swojej stronie uwagę Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej lepiej unikać owoców przed snem. Czytamy tam: „Warto również pamiętać, że wieczorem, gdy aktywność fizyczna i umysłowa są mniejsze, duża ilość cukrów prostych dostarczona np. z większą ilością owoców zużywana jest wolniej. W konsekwencji cukry te mogą fermentować w jelitach i powodować uciążliwe wzdęcia i gazy”.
Co dodać do koktajlu warzywnego jeśli pijesz go rano?
Warzywny koktajl sprawdzi się jako poranny zastrzyk energii, ale warto wzbogacić go o owoce. Dzięki nim zyska więcej smaku, witamin i naturalnej słodyczy, bez potrzeby dodawania cukru. Oto kilka propozycji:
- Jabłko – dodaje naturalnej słodyczy i lekkości. Dobrze łączy się z selerem, szpinakiem czy ogórkiem, a przy okazji wspiera trawienie i dodaje błonnika.
- Pomarańcza – wnosi cytrusową świeżość i porcję witaminy C. Świetnie przełamuje ziemisty smak warzyw i dodaje koktajlowi orzeźwiającego charakteru.
- Ananas – soczysty i tropikalny, idealny do buraka czy marchwi. Zawiera bromelinę, która wspomaga trawienie i nadaje koktajlowi egzotyczny twist.
- Mango – kremowe, słodkie i pełne witamin. Doskonale komponuje się z jarmużem lub szpinakiem, nadając koktajlowi aksamitną konsystencję i głębię smaku.