Siostra zdradziła mi przepis na najlepszy sos boloński. Zjesz go nie tylko z makaronem
Na początek kilka słów wyjaśnienia – „sos boloński” to nazwa stosowana potocznie w przypadku sosów pomidorowych do makaronu, w których składzie znajduje się mięso mielone. Ragù alla bolognese to oryginalny sos z Bolonii, który wymaga nieco więcej cierpliwości i czasu, ale w pełni wynagradza poświęcenie fenomenalnym smakiem.
Szybki sos do spaghetti bolognese a ragù alla bolognese
Ekspresowy w przygotowaniu sos boloński do spaghetti to połączenie pomidorów, cebuli, czosnku, mięsa mielonego oraz ziół i przypraw. Do ragù alla bolognese nie dodaje się ziół. Niezbędne składniki to m.in. boczek, seler naciowy, marchewka, mleko i czerwone wino. Sekret smaku tej wersji sosu do makaronu tkwi w długim gotowaniu. Często składniki są umieszczane w żeliwnym garnku i powoli duszone w piecu opalanym drewnem (można też wstawić sos do piekarnika). Gotowe ragù alla bolognese zachwyca bardzo bogatym smakiem oraz gęstą konsystencją.
Jak przygotować pyszny sos boloński ragù alla bolognese?
Podczas przygotowywania sosu bolońskiego najpierw robię soffritto, czyli bazę z drobno posiekanej cebuli, marchewki i selera naciowego. Warzywa podsmażam na wysokiej jakości oliwie z oliwek, aż staną się miękkie i uwolnią aromat. Następnie dodaję mięso mielone oraz boczek. Doskonale sprawdzi się zarówno wołowina, jak i wieprzowina (alternatywnym rozwiązaniem jest użycie mięsa mielonego wieprzowo-wołowego lub mielonej jagnięciny). Mięso smażę, aż stanie się sypkie i lekko się przyrumieni. Co do boczku – idealnie sprawdzi się surowy boczek wędzony lub włoska pancetta.
Po podsmażeniu warzyw, boczku i mięsa (zwykle zajmuje to 30 minut) wlewam wino i gotuję, aż odparuje. Następnie dodaję bulion oraz koncentrat pomidorowy (można zastąpić przecierem pomidorowym, gęstą passatą lub świeżymi pomidorami bez gniazd nasiennych i skórki). Sos powinien gotować się na minimalnym ogniu przez co najmniej 60 minut. Gdy sos stanie się gęsty, dodaję stopniowo ciepłe mleko i gotuję jeszcze 60 minut. Wskazówka: sos można gotować nawet 4 godziny, ale z doświadczenia wiem, że trudno jest wytrzymać i nie spróbować go wcześniej.
Przepis: Sos boloński ragù alla bolognese
Ten obłędny sos ma głęboki i wytrawny smak.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 2 godz. 30 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 391 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 100 g boczku
- 1 średnia cebula
- 1 średnia marchewka
- 2 łodygi selera naciowego
- 250 ml koncentratu pomidorowego
- 250 ml bulionu warzywnego
- 200 ml czerwonego wina wytrawnego
- 150 ml mleka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie i smażenie warzywCebulę, marchewkę i seler naciowy pokrój w małą kostkę. Na dużej patelni z grubym dnem lub w rondlu rozgrzej oliwę z oliwek i smaż warzywa, aż zmiękną.
- Dodanie mięsa, boczku i winaDodaj do warzyw mięso mielone i pokrojony w kostkę lub paseczki boczek (bez skóry i chrząstek). Smaż, aż nadmiar płynu odparuje i mięso oraz boczek się przyrumienią. Dodaj wino i odparuj nadmiar płynu na średnim ogniu.
- Dodanie bulionu i koncentratu pomidorowegoZmniejsz moc palnika i dodaj bulion oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszaj składniki i gotuj na małym ogniu przez 60 minut.
- Dodanie mlekaMleko podgrzej i dodawaj stopniowo do sosu, cały czas mieszając. Gotuj na małym ogniu przez 60 minut. Gotowy sos dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Sos boloński z powyższego przepisu podaję z makaronem o dużej powierzchni, który doskonale zbiera gęsty sos np. makaronem tagliatelle, fettuccine lub pappardelle, posypany świeżo startym parmezanem. Ragù alla bolognese można też wykorzystać jako nadzienie do lasagne i zapiekanki z bakłażana.