Hit stołówek z PRL wrócił na mój stół. Ten kotlet smakuje lepiej niż mielone
Za PRL bryzol wyróżniał się od zwykłego kotleta mielonego przede wszystkim rodzajem mięsa. Często używano samej wołowiny, ale gorszej jakości i tańszej od wieprzowiny, dlatego danie mogło gościć na stołach. Dzięki dodatkowi pieczarek z cebulką podanych na wierzchu bryzol zyskiwał charakter. Kiedyś trafiłem na niego na trasie wylotowej z Warszawy i od razu poczułem, że to coś innego niż zwykłe mielone. Teraz robię je regularnie, bo są łatwiejsze w przygotowaniu od klasycznych mielonych.
Jak przygotować bryzol, legendarny kotlet z PRL?
Do bryzolu najlepiej nadaje się mięso wołowe z udźca lub łopatki, siekane ostrym nożem. Dzięki temu kotlet jest soczysty i nie przypomina zbitej masy z mielonego. Ale zamiast wołowiny możesz użyć wieprzowiny, będzie to tańsze rozwiązanie, a równie dobre.
Jeśli chcesz uzyskać pełniejszy smak, możesz dodać odrobinę czosnku lub majeranku do mięsa. Bryzol świetnie komponuje się też z dodatkiem pietruszki albo koperku, które przełamią jego cięższy charakter. Pieczarki warto lekko posolić już na patelni, szybciej puszczą wodę, a potem się ładnie przyrumienią.
Przepis: Bryzol z pieczarkami i cebulką
Kotlety łatwiejsze niż popularne mielone. Danie z PRL, które musisz wypróbować.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 422 w każdej porcji
Składniki
Na bryzole:
- 500 g wołowiny, posiekanej
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
Na pieczarki z cebulą:
- 1 cebula
- 200 g pieczarek
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaPołącz posiekaną wołowinę z jajkiem, solą i pieprzem. Uformuj płaskie kotlety i obtocz w mące.
- Podsmażenie mięsaNa oleju obsmaż kotlety z obu stron, aż się zarumienią. Zdejmij na papierowy ręcznik.
- Podsmażanie cebuli z pieczarkami i duszenie kotletówNa tą samą patelnię dodaj olej i masło, podsmaż posiekaną cebulę z pieczarkami. Włóż kotlety na patelnię, przykryj i duś razem kilka minut.
Z czym podać bryzol z pieczarkami i cebulą?
Bryzol to klasyk, który najlepiej smakuje w prostym, domowym towarzystwie. Możliwości jest wiele, ale nie ma sensu kombinować. Oto kilka propozycji:
- Ziemniaki z wody z koperkiem – klasyczne połączenie, które podkreśla smak bryzolu, a świeży koperek dodaje mu lekkości i prostoty.
- Buraczki na ciepło – słodko kwaśny dodatek, który równoważy intensywny smak mięsa i pieczarek, a do tego wprowadza kolor na talerz.
- Kasza gryczana – delikatnie orzechowa w smaku, świetnie pasuje do duszonych pieczarek i sprawia, że posiłek jest sycący i treściwy.
- Ogórek kiszony – chrupiący akcent, który przełamuje tłustość mięsa i nadaje świeżości całemu daniu, tak jak to robiono w PRL.