Najlepsze danie z ziemniaków, jakie jadłam. Proste, tanie i syci, jak mało co
Większość osób traktuje ziemniaki jako dodatek do obiadu. Gotowane, smażone czy pieczone rzeczywiście świetnie dopełniają przeróżne dania. Jednak można z nich też przygotować smaczne i pożywne potrawy. Oto jedna z nich – ziemniaki z aromatycznymi dodatkami zapiekane w aksamitnym sosie. Ja i moja rodzina je uwielbiamy.
Jak przygotować ziemniaki do zapiekania?
Ziemniaki przeznaczone do zapiekania można wstępnie podgotować. Zabieg ten skróci czas pobytu warzywa w piekarniku, bo w wodzie dość szybko miękną. Trudno jednak zaprzeczyć, że o wiele lepiej smakują ziemniaki, które nie były wcześniej gotowane. Mają też inną, bardziej kremową konsystencję i większą wilgotność. Ja tylko je obieram, dość głęboko nacinam i już są gotowe do pieczenia.
Jak zrobić ziemniaki zapiekane w aksamitnym sosie?
Ziemniaki zapiekane w aksamitnym sosie po prostu nie mogą nie smakować. Nie dość, że są poprzekładane aromatycznym, wędzonym boczkiem i kremowym serem, to jeszcze zapieczone w aksamitnym sosie. Finał jest bardzo smaczny i sycący. Co prawda trochę trzeba poczekać, by potrawa była gotowa do spożycia, na szczęście robi to za nas piekarnik. A ten sposób obróbki termicznej nie wymaga od nas szczególnej uwagi, więc w tym czasie możemy zająć się czymś innym.
Przepis: Ziemniaki zapiekane pod beszamelem
Ziemniaki Hasselback zapiekane w aksamitnym sosie
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 490 w każdej porcji
Składniki
- 8 średnich ziemniaków (najlepiej owalnych, podobnej wielkości)
- 100 g boczku wędzonego w plastrach
- 100 g sera żółtego
- 2 łyżki oliwy lub roztopionego masła
- sól, pieprz
Beszamel:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 300 ml mleka
- ½ łyżeczki musztardy Dijon
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ziemniakówZiemniaki umyj, obierz. Każdy ponacinaj co 3-4 mm na głębokość ok. 2/3 ziemniaka. Oprósz je solą i pieprzem, podsmaruj oliwą lub masłem.
- Wstępne pieczenieZiemniaki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Piecz ok. 40 minut w 200 stopniach Celsjusza, aż będą prawie miękkie. Boczek i ser pokrój na plasterki, a potem na mniejsze kawałki. Powciskaj je w nacięcia ziemniaków.
- Przygotowanie sosuW rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i smaż minutę. Stopniowo wlewaj mleko, cały czas mieszając. Sos mieszaj i podgrzewaj do czasu, aż zgęstnieje. Dopraw go musztardą, gałką, solą i pieprzem.
- ZapiekanieZiemniaki polej sosem, możesz dodatkowo posypać tartym serem. Piecz 15-20 minut, aż ser się roztopi i zapiecze na złoto.
Jak podać ziemniaki zapiekane w aksamitnym sosie?
Ziemniaki zapiekane w aksamitnym sosie można podać, jako dodatek do pieczonych mięs, np. wieprzowiny, indyka, kurczaka. Są jednak na tyle sycące, że z powodzeniem mogą stanowić samodzielne danie. Przed podaniem wystarczy tylko posypać je posiekaną natką pietruszki. Warto zaserwować do nich lekką surówkę, np. białej kapusty albo sałatkę, np. z rukoli i pomidorków koktajlowych czy miks sałat z sosem czosnkowym.