Najlepsze racuchy robię na maślance. Prosty trik, a wychodzą puszyste, jak chmurki

Dodano:
Puszyste racuchy Źródło: Shutterstock / Justyna Troc
Racuchy to prosta i tania potrawa, która często pojawia się u mnie po południu. Czasami serwuję je na przekąskę, czasami na wczesną kolację. Najlepsze są te puszyste, a mnie zawsze takie wychodzą dzięki prostemu trikowi.

Racuchy są tanim daniem mącznym, które wszyscy uwielbiają. Takie świeżo usmażone, chrupiące, oprószone cukrem pudrem smakują wprost wspaniale. No i oczywiście powinny być lekkie i puszyste. Ja już mam na to swój sprawdzony sposób i dzięki niemu zawsze wychodzą mi doskonałe.

Czym spulchnić racuchy?

Gdyby nie spulchniacz, racuchy byłyby zwykłymi plackami. Warto więc dodać do nich trochę magicznego proszku, dzięki któremu wszyscy się nimi zachwycą. Ja najczęściej do racuchów dodaję sodę oczyszczoną, bo wystarczy jej odrobina, by potrawa była smaczna i leciutka. Można też oczywiście sięgnąć po proszek do pieczenia. A najbardziej tradycyjnym spulchniaczem do racuchów są drożdże, po które jednak sięgam dość rzadko, bo trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie.

Jak zrobić puszyste racuchy na maślance?

Moje puszyste racuchy robię zawsze na maślance i z dodatkiem sody oczyszczonej. Te dwa składniki świetnie idą ze sobą w parze, bo kwaśna maślanka uaktywnia działanie sody. By dokładnie rozprowadzić sodę w cieście, mieszam ją najpierw z maślanką, a potem łączę z pozostałymi składnikami. W ten sposób mam pewność, że spulchniacz dokładnie się rozpuścił i jest równomiernie wymieszany z resztą składników.

Przepis: Racuchy na sodzie i maślance

Puszyste racuchy z dodatkiem sody oczyszczonej

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
290 w każdej porcji

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki maślanki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaSodę oczyszczoną wsyp do maślanki, dokładnie wymieszaj. Połącz ją z jajkami, a potem wymieszaj z mąką i solą.
  2. SmażenieNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź porcje ciasta i smaż racuchy po ok. 3 minuty z każdej strony. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj oprószone cukrem pudrem.

Jakie owoce dodać do ciasta na racuchy?

Najpopularniejszym dodatkiem do racuchów są oczywiście jabłka. Najlepiej nadają się te kwaskowe, które dodają potrawie orzeźwiającego smaku. Ich kwaśność doskonale przełamuje posypka z cukru pudru. Zamiast jabłek do ciasta na racuchy można też dodać np. pokrojone na kawałki gruszki czy śliwki. Dobrze też sprawdzą się nektarynki, brzoskwinie oraz borówki amerykańskie.

Warto przy tym zwrócić uwagę by owoce były jędrne i niezbyt soczyste, bo inaczej rozwodnią ciasto i rozpadną się w czasie smażenia racuchów.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...