Pieczone bataty w skórce są tak kremowe i chrupiące, że znikają szybciej niż ziemniaki

Dodano:
Bataty z piekarnika ze skórą Źródło: Shutterstock / New Africa
Słodkim ziemniakiem zastąp zwykły kartofel. Upiecz w skórze i daj się zaskoczyć konsystencją i smakiem. Ten wyjątkowy dodatek muszę robić częściej, bo znika z talerza jeszcze przed posiłkiem.

Gdy chcę odpocząć od pieczonych ziemniaków, sięgam po bataty. Są przyjemnie kremowe i słodkie bez grama cukru. Choć można zrobić je po amerykańsku jako deser z syropem klonowym, na co dzień polecam równie smaczną wersję wytrawną.

Jak przygotować bataty z piekarnika?

Sposób przygotowania batatów z piekarnika nie mógłby być prostszy. Bulwy smaruję oliwą i piekę w całości. Można też użyć oleju albo klarowanego masła. Trzeba tylko pamiętać, żeby nakłuć skórę, bo inaczej pieczenie grozi wybuchem. Czas w piekarniku zależy od wielkości słodkich ziemniaków i wypełnienia blachy. Może wynosić 40-90 minut, jednak miękkość dobrze jest sprawdzać. Ja wyłączam piekarnik, gdy skórka łatwo się zapada i odchodzi przy pociągnięciu. Przed podaniem rozkrajam je wzdłuż wierzchu. Przy jedzeniu wlewam w to miejsce sos.

Przepis: Pieczone bataty ze skórką

Pieczone bataty mają chrupiącą skórkę, a w środku są tak kremowe, że rozpływają się w ustach

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
1 godz. 5 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
303 w każdej porcji

Składniki

  • 4 spore bataty (około kilograma)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • świeży rozmaryn do podania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie batatówUmyj i dokładnie oczyść bataty. Jeśli to konieczne, odetnij kawałki skórki z plamką czy inną wadą, jednak usuń jak najmniej. Każdą bulwę posmaruj dokładnie oliwą, obsyp szczodrze solą i nakłuj wierzchy po kilka razy widelcem.
  2. PieczenieUłóż słodkie ziemniaki na blaszce wyłożonej pergaminem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 30 minut. Obróć i piecz przez kolejne pół godziny.

Do czego dodawać bataty z piekarnika?

Bataty z piekarnika często dodaję do obiadu z mięsa albo ryby. Pasują też do kotlecików warzywnych i surówek. Słodkie ziemniaki dobrze komponują się z kwaskowatymi dodatkami. Polecam m.in. jogurt grecki, kwaśną śmietanę, sos tzatziki albo czosnkowo-koperkowy. Gdy mam więcej czasu, mieszam świeży sos salsa z kawałków pomidora, cebuli i awokado, z sokiem z limonki i świeżą kolendrą. Natomiast z miąższu zdarzyło mi się zrobić kopytka, leniwe albo niemieckie kluski szpecle, a także dodać go do zupy krem.

Jak usmażyć bataty na patelni?

Kawałki batatów można łatwo usmażyć na patelni. Ja najbardziej lubię przyrumienione plasterki. Kroję słodkie ziemniaki na grubość niecałego centymetra. Kładę pojedynczą warstwą na rozgrzany olej i smażę pod przykryciem 15 minut, co 5 minut obracając plasterki. Gdy są już półmiękkie, zdejmuję pokrywkę, zwiększam ogień i przyrumieniam krążki po 3 minuty na stronę.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...