Te delikatne mini kopytka często serwuję do obiadu. Chwila we wrzątku i gotowe

Dodano:
Mini kopytka Źródło: Shutterstock / CLWphoto
Moja rodzina uwielbia kopytka. Zwłaszcza te drobne, które zjada się z wielką przyjemnością. Stanowią doskonały dodatek do dań obiadowych, a robi się je prosto i szybko.

Gotowane ziemniaki to popularny dodatek do dań obiadowych. Dla wielu osób to jedyny słuszny wybór. Ja przyznam szczerze, że o wiele bardziej lubię ziemniaczane kluski, a w szczególności kopytka. Te robi się raz-dwa i z prostych składników. Do ich przygotowania można wykorzystać ziemniaki, które zostały z poprzedniego obiadu. Dlatego zawsze staram się ugotować ich więcej.

Co zrobić, by kopytka wyszły delikatne?

Smak i konsystencja kopytek w dużej mierze zależy od wyboru odpowiednich ziemniaków. Na te kluski najlepiej nadają się ziemniaki, które zawierają dużo skrobi. Dzięki temu kluski dobrze trzymają formę, wychodzą miękkie i delikatne. To też dlatego, że takie ziemniaki nie wymagają dużego dodatku mąki pszennej, a jej nadmiar zwiększa twardość klusek. Ciasta na kopytka nie należy też zbyt długo wyrabiać. To zwiększa bowiem kleistość ciasta i sprawia, że musimy dodać do nich więcej mąki, by je uformować.

Prosty sposób na mini kopytka

W moim domu największym wzięciem cieszą się mini kopytka. Robię je z klasycznego ciasta ziemniaczanego, tyle że kroję je na małe kawałki. A robię to całkiem szybko, bo wymyśliłam prost trik. Takie drobne kluski mają też tę zaletę, że gotuje się je błyskawicznie.

Przepis: Mini kopytka

Drobne kopytka idealne z okrasą lub jako dodatek do obiadu

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
265 w każdej porcji

Składniki

  • 600 g ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ziemniakówZiemniaki obierz, opłucz, pokrój na kawałki. Wrzuć na osolony wrzątek, gotuj do miękkości. Odcedź je, osusz, przepuść przez praskę, wystudź.
  2. Zarabianie ciastaDo ziemniaków dodaj jajko i większość mąki. Składniki wymieszaj, a potem szybko wyrób z nich gładkie ciasto.
  3. KrojeniePrzygotowane ciasto podziel na 7-8 kawałków. Z każdego uformuj cienkie wałeczki, ułóż je w niedużych odległościach od siebie po 3-4 obok. Wałeczki lekko spłaszcz, a potem przy pomocy noża z długim ostrzem pokrój na małe kawałki.
  4. GotowanieW dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Wrzuć kopytka, zamieszaj. Gotuj je minutę, licząc od momentu, jak wypłyną na powierzchnię.

Jak podać mini kopytka?

Mini kopytka można podać tak, jak tradycyjne kopytka. Stanowią więc doskonały dodatek do dań obiadowych, zwykle tych z sosem. Dobrze więc sprawdzą się do gulaszu i różnych mięs duszonych. Można je też podać z sosem grzybowym, serowym lub pomidorowym.

Świetnie też smakują podane z okrasą z kiełbasy, cebuli i kiełbasy, wędzonego boczku albo zrumienionej słoninki. Można je również zaserwować polane tartą bułką zrumienioną na maśle albo polane jedynie stopionym masłem.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...