Ten zdrowy napój robię w 2 minuty. Ma genialny smak i zawsze poprawia mi humor

Dodano:
Smoothie z awokado, ogórka, jabłka i limonki Źródło: Shutterstock / KucherAV
To zielone smoothie z awokado i kilku dodatków to mój sposób na doskonałe samopoczucie. Zapraszam po przepis na zielony, pełen smaku napój na śniadanie lub zdrową przekąskę.

Świeże warzywa i owoce można w mig przerobić na smaczne, pożywne i zdrowe smoothie, które nie tylko zapobiega podjadaniu, ale także dodaje energii, usprawnia pracę układu pokarmowego oraz nawadnia organizm. Smoothie z awokado, ogórka, jabłka i limonki idealnie sprawdza się jako szybkie śniadanie, drugie śniadanie, podwieczorek oraz lekki posiłek na upalne dni.

Jak przygotować orzeźwiające, zielone smoothie z awokado?

Pełen wartościowych składników odżywczych napój robię w 2 minuty i bez żadnego wysiłku. Wszystkie składniki umieszczam w blenderze kielichowym, miksuję i gotowe! Jeżeli smoothie wyjdzie bardzo gęste (na konsystencję napoju wpływ ma soczystość jabłek i ogórka), to dolewam nieco więcej zwykłej lub gazowanej wody mineralnej.

Proporcje płynu i gęstego smoothie możesz dopasować do indywidualnych preferencji. W upalne dni polecam dorzucić do szklanki kilka kostek lodu. Świetnym dodatkiem do smoothie z są również świeże zioła np. mięta, melisa, bazylia cytrynowa, natka pietruszki, natka kolendry i szałwia.

Przepis: Smoothie z awokado, ogórka, jabłka i limonki

Orzeźwiający, gładki koktajl świetnie poprawia samopoczucie.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
2 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
223 w każdej porcji

Składniki

  • 1 średnie awokado
  • 1 duże zielone jabłko
  • 2 średnie ogórki gruntowe
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 mała limonka

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówJabłko i ogórki osusz oraz pokrój na mniejsze kawałki. Wyciśnij sok z połowy limonki. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i wydrąż miąższ.
  2. BlendowanieUmieść wszystkie składniki w pojemniki blendera i zmiksuj na jednolitą masę. Na koniec dodaj wodę, dopasowując konsystencję napoju do indywidualnych preferencji.

Gotowe smoothie podaję od razu po przygotowaniu lub przelewam do butelki i zabieram ze sobą do pracy. Zielony napój powinien być przechowywany w niskiej temperaturze.

Z czego jeszcze można zrobić smoothie?

Polecam też inne wersje orzeźwiającego, zdrowego smoothie. Oto ich skład:

  • Zielone smoothie ze szpinakiem i ananasem – 1 szklanka liści szpinaku, 1/2 szklanki wody, 3 plastry świeżego ananasa, 1/2 banana, 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka nasion chia.
  • Czerwone smoothie z imbirem i kefirem – 1 szklanka jagód lub borówek, 2 małe buraki, 1/2 szklanki kefiru, 5 truskawek, 1 łyżeczka startego imbiru, 1 łyżeczka miodu.
  • Zielone smoothie z jarmużem i winogronami – 1 duży ogórek gruntowy, 1 średnie zielone jabłko, 1 łodyga selera naciowego, garść posiekanego jarmużu, garść listków świeżej mięty, sok z 1/2 limonki, 1/2 szklanki winogron, 1/2 szklanki wody.
  • Pomarańczowe smoothie z mango – 1 mango, 1/2 szklanki startej marchwi, 4 morele, 1/2 pomarańczy, 1/2 szklanki wody gazowanej, 1 łyżeczka mielonej kurkumy, 1 łyżka siemienia lnianego.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...