Miażdżę herbatniki i mam ciasto bajadera z PRL. Ten deser bez pieczenia smakuje jak dawniej
Zwykłe herbatniki, a można z nich zrobić tyle pyszności. W cieście bajadera potrzebne są zarówno na spód, jak i do masy wykładanej na wierzch. Wychodzi z tego deser o niebo lepszy niż kulki bajaderki. Te powstawały tradycyjnie ze wszystkich resztek w cukierni, a w domu ich bazą były zeschnięte ciasta. W czasach Peerelu w przepisach częściej stosowano margarynę niż masło, które było drogie. Dodawano je w małych ilościach tylko dla smaku.
Jak pokruszyć herbatniki do ciasta?
Herbatniki można rozdrobnić w malakserze, ja jednak preferują metodę ręczną. Wkładam herbatniki do grubego foliowego woreczka i miażdżę za pomocą tłuczka albo wałka do ciasta. Można też użyć rączki dowolnego przyrządu kuchennego. Są ponadto inne sposoby. Zamiast w torebce, ciastka można umieścić między arkuszami papieru do pieczenia, a także wałkować wprost na desce.
Jak zrobić spód do ciasta z herbatników i masła?
Nie ma nic prostszego – wystarczy połączyć pokruszone herbatniki z miękkim lub rozpuszczonym masłem. Taką masą wykłada się tortownicę, a po schłodzeniu od razu można dodawać dalsze elementy deseru. Spód można też podpiec, by był bardziej zwarty i rumiany. Wystarczy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Jak przygotować ciasto bajadera?
Ciasto bajadera jest łatwe do zrobienia, choć podstawowe elementy trzeba przygotować osobno. Nie musi być pieczone, można więc oszczędzić sporo czasu. Powstaje z dwuskładnikowego spodu, masy kakaowo-rumowej i prostej polewy z mlecznej czekolady.
Przepis: Ciasto bajadera jak z PRL
Pyszny deser bez pieczenia na spodzie z herbatników z masą kakaową i polewą
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 460 w każdej porcji
Składniki
Na spód:
- 200 g herbatników
- 100 g masła
Na masę bajaderkową:
- 100 g masła
- 50 g cukru
- 100 ml mleka
- 3 łyżki mleka w proszku
- 3 łyżki odtłuszczonego kakao
- 150 g powideł śliwkowych, najlepiej bez cukru
- 50 g posiekanych rodzynek
- 50 g posiekanych orzechów, np. ziemnych albo włoskich
- 3 łyżki rumu lub kilka kropli aromatu rumowego
- szczypta soli
- 200 g herbatników
Na polewę:
- 150 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
- 100 g śmietanki kremówki 36%
Sposób przygotowania
- Sporządzanie spoduPokrusz drobno herbatniki i połącz dokładnie z miękkim masłem. Wyłóż dno otwieranej tortownicy papierem do pieczenia i rozłóż na spodzie mieszankę. Dociśnij mocno łyżką i wstaw tortownicę do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Przygotowanie masyRozpuść masło i dodaj wszystkie składniki oprócz herbatników. Dokładnie wymieszaj i przestudź. Pokrusz herbatniki grubiej niż w pierwszym kroku. Połącz z masą, przełóż ją na spód z herbatników i wyrównaj z wierzchu.
- Przygotowanie polewyPodgrzej śmietanę, dodaj kawałki czekolady i mieszaj do rozpuszczenia. Wylej na ciasto i odstaw do przestygnięcia. Wstaw tortownicę na kilka godzin do lodówki, by całość stężała.
Jakie herbatniki na spód ciasta bajadera?
Spód do bajadery, a także wielu innych ciast, można zrobić ze zwykłych pszennych herbatników maślanych. Równie dobrze można jednak użyć innych wypieków, np. biszkoptów, owsianych ciastek typu digestive lub nawet ciastek kruchych. Te ostatnie mają dużo więcej tłuszczu, dlatego w przepisie można zredukować ilość masła. Trzeba go dodać tylko tyle, by dobrze połączyło okruchy.