Sos stuletniej Włoszki to hit domowej spiżarni. Nie znam lepszego pomysłu na pomidory

Dodano:
Sos pomidorowy Źródło: Shutterstock / Odu Mazza
Przepis na sos stuletniej Włoszki dostałam lata temu od koleżanki. Od tamtej pory robię go co roku w hurtowych ilościach.

Dojrzałe pomidory, aromatyczny czosnek i proste przyprawy. Ten sos to pochwała prostoty w jej najlepszym wydaniu. Przepis dostałam prawie 20 lat temu od znajomej. Skąd nazwa? Koleżanka powiedziała, że u niej w domu, odkąd pamięta, tak się na ten sos po prostu mówiło. Ja przy tej nazwie zostałam i wiem jedno: nie ma lepszego sposobu na pomidory do słoików.

Jak zrobić sos pomidorowy stuletniej Włoszki?

To sos mocno pomidorowy i mocno czosnkowy. Dwie główki czosnku to nie jest pomyłka w przepisie. To prawdziwa moc i sekret tego sosu. Czosnek należy drobno posiekać (można sobie pomóc malakserem) i krótko przesmażyć razem z cebulą (czosnek nie może zbrązowieć).

Ja zawsze do tego sosu używam popularnych, łatwo dostępnych i stosunkowo niedrogich pomidorów lima. Są idealne do takich przetworów, ponieważ są bardzo mięsiste. Pomidory trzeba obrać ze skórki. Ja zawsze wkładam je do komory zlewu i zalewam dużą ilością wrzątku. Skórka potem łatwo schodzi. Zwykle robię też sos od razu z podwójnej ilości – czyli z 10 kg pomidorów.

Sos za radą koleżanki, od zawsze pakuję w różne słoiczki. Kiedy go nakładam, cały czas się gotuje. Dlatego pierwsze porcje, które są rzadsze, idą do słoików większych: są wtedy idealne jako dodatek do obiadów, np. szybkiego dania z makaronem. Końcówka sosu jest zawsze gęstsza (dłużej się gotuje), dlatego ta trafia do słoiczków małych (po 200 ml), rewelacyjnych, jeśli chcesz mieć aromatyczny dodatek do kanapek, grzanek czy do pizzy.

Wskazówka: próbuj sosu podczas gotowania i doprawiaj solą według uznania. Jeśli sos wydaje ci się zbyt kwaśny (wiele zależy od pomidorów), można dodać do niego odrobinę cukru, który podbije smak i złagodzi kwasowość.

Przepis: Sos stuletniej Włoszki

Aromatyczny sos pomidorowy do słoików.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Śródziemnomorska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
2 godz.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
101 w każdej porcji

Składniki

  • 5 kg pomidorów
  • 2 główki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 płaska łyżka suszonej bazylii (lub kilka listków świeżej)
  • 5 łyżek oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj składnikiPomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  2. Gotowanie sosuW garnku lub rondlu z grubym dnem rozgrzej oliwę. Wrzuć posiekane drobno czosnek i cebulę, smaż, aż cebula się zeszkli. Wrzuć pokrojone pomidory, dodaj bazylię, wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu, aż pomidory się rozpadną, a sos zyska odpowiednią dla ciebie konsystencję (nawet 2-3 godziny). Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  3. Przekładanie do słoikówGorący sos przekładaj do wyparzonych słoików. Zakręć, odwróć słoiki do góry dnem i zostaw do ostygnięcia.

Co można dodać do sosu pomidorowego?

Do sosu pomidorowego do słoików można też dodać inne przyprawy czy dodatki, chociaż przyznam, że po różnych próbach sama pozostaję wierna podstawowemu przepisowi. Ale jeśli lubisz pikantne dania, szczególnie polecam opcję z dodatkiem płatków chili lub pokrojonej drobno papryczki chili (chili najlepiej dodać do smażenia razem z cebulą i czosnkiem).

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...