Rodzina prosi mnie o te roladki z kurczaka co tydzień. Sekret tkwi w serowej niespodziance

Dodano:
Kotlety z kurczaka z mozzarellą Źródło: Shutterstock / Liliya Kandrashevich
Kotlety z piersi kurczaka kochają u mnie wszyscy. Dziś zapraszam po przepis na chrupiące z wierzchu i soczyste w środku panierowane roladki z serową niespodzianką.

Długo szukałem idealnego pomysłu na panierowane roladki z kurczaka. Dodatek mozzarelli okazał się strzałem w dziesiątkę – ser pięknie się topi, tworząc apetyczne, kremowe nadzienie i wypływa po przekrojeniu mięsa, które nawet odgrzewane na drugi dzień, pozostaje niezwykle soczyste.

Jak zrobić idealne kotlety z kurczaka z mozzarellą?

Kotlety z kurczaka z mozzarellą to danie, które zawsze się udaje i smakuje wybornie. Ich przygotowanie do smażenia nie jest skomplikowane i zajmuje zaledwie 15 minut. Wystarczy pokroić piersi kurczaka na pół, żeby powstał duży płat mięsa, lekko rozbić i zwinąć roladki. Na farsz wybieram mozzarellę w bloku, którą kroję w grube słupki. Przed dodaniem sera smaruję mięso masłem czosnkowo-ziołowym, które dodatkowo nawilża chudy drób i sprawia, że wychodzi bardzo aromatyczny. Masła nie daję dużo, żeby potrawa nie wyszła bardzo tłusta.

Zwinięte roladki panieruję w mące pszennej, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Mięso smażę na klarowanym maśle z dodatkiem oliwy z oliwek (możesz zrezygnować ze smażenia i upiec mięso w piekarniku).

Przepis: Kotlety z kurczaka z mozzarellą

Soczysta pierś kurczaka w chrupiącej panierce z roztapiającym się serem.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
611 w każdej porcji

Składniki

  • 4 małe piersi kurczaka (ok. 600 g)
  • 150 g sera mozzarella
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól i pieprz

Do panierowania:

  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 6 łyżek bułki tartej

Do smażenia:

  • 3 łyżki klarowanego masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaPiersi kurczaka oczyść, umyj, osusz i przetnij na pół, żeby powstał duży płat mięsa. Rozbij kotlety tłuczkiem i oprósz z obu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  2. Przygotowanie dodatkówMiękkie masło wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi. Ser mozzarella pokrój w grube słupki.
  3. WykonaniePosmaruj rozbite mięso cienką warstwą masła z czosnkiem i ziołami. Ułóż kawałek sera i zwiń roladkę.
  4. Panierowanie i smażenieObtocz roladki w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej, Smaż na klarowanym maśle z dodatkiem oliwy z oliwek, aż panierka ładnie się przyrumieni, a mięso zmięknie.

Jak podawać kotlety z kurczaka z mozzarellą?

Kotlety z kurczaka nadziewane mozzarellą świetnie smakują tuż po przygotowaniu oraz odgrzewane na drugi dzień. Podaję je m.in. z:

  • ziemniakami z wody, ziemniaczanym purée, ziemniakami pieczonymi,
  • frytkami ziemniaczanymi, frytkami z batatów, frytkami z cukinii,
  • kaszą bulgur, kaszą jaglaną, kaszą gryczaną paloną i niepaloną,
  • kolorowym ryżem,
  • sałatkami i surówkami np. zieloną sałatą z sosem śmietanowym, sałatką z pomidorów, ogórków i cebuli, sałatką z rukoli, sałatką ze szpinaku, kolorowej papryki, cukinii i pora.

Doskonale ze smakiem delikatnego drobiu i kremowego nadzienia komponują się różnego rodzaju sosy np. sos pomidorowy, zielone i czerwone pesto, czosnkowy i sos śmietanowo-ziołowy.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...