Rodzina prosi mnie o te roladki z kurczaka co tydzień. Sekret tkwi w serowej niespodziance
Długo szukałem idealnego pomysłu na panierowane roladki z kurczaka. Dodatek mozzarelli okazał się strzałem w dziesiątkę – ser pięknie się topi, tworząc apetyczne, kremowe nadzienie i wypływa po przekrojeniu mięsa, które nawet odgrzewane na drugi dzień, pozostaje niezwykle soczyste.
Jak zrobić idealne kotlety z kurczaka z mozzarellą?
Kotlety z kurczaka z mozzarellą to danie, które zawsze się udaje i smakuje wybornie. Ich przygotowanie do smażenia nie jest skomplikowane i zajmuje zaledwie 15 minut. Wystarczy pokroić piersi kurczaka na pół, żeby powstał duży płat mięsa, lekko rozbić i zwinąć roladki. Na farsz wybieram mozzarellę w bloku, którą kroję w grube słupki. Przed dodaniem sera smaruję mięso masłem czosnkowo-ziołowym, które dodatkowo nawilża chudy drób i sprawia, że wychodzi bardzo aromatyczny. Masła nie daję dużo, żeby potrawa nie wyszła bardzo tłusta.
Zwinięte roladki panieruję w mące pszennej, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Mięso smażę na klarowanym maśle z dodatkiem oliwy z oliwek (możesz zrezygnować ze smażenia i upiec mięso w piekarniku).
Przepis: Kotlety z kurczaka z mozzarellą
Soczysta pierś kurczaka w chrupiącej panierce z roztapiającym się serem.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 611 w każdej porcji
Składniki
- 4 małe piersi kurczaka (ok. 600 g)
- 150 g sera mozzarella
- 2 łyżki miękkiego masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól i pieprz
Do panierowania:
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- 6 łyżek bułki tartej
Do smażenia:
- 3 łyżki klarowanego masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaPiersi kurczaka oczyść, umyj, osusz i przetnij na pół, żeby powstał duży płat mięsa. Rozbij kotlety tłuczkiem i oprósz z obu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Przygotowanie dodatkówMiękkie masło wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi. Ser mozzarella pokrój w grube słupki.
- WykonaniePosmaruj rozbite mięso cienką warstwą masła z czosnkiem i ziołami. Ułóż kawałek sera i zwiń roladkę.
- Panierowanie i smażenieObtocz roladki w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej, Smaż na klarowanym maśle z dodatkiem oliwy z oliwek, aż panierka ładnie się przyrumieni, a mięso zmięknie.
Jak podawać kotlety z kurczaka z mozzarellą?
Kotlety z kurczaka nadziewane mozzarellą świetnie smakują tuż po przygotowaniu oraz odgrzewane na drugi dzień. Podaję je m.in. z:
- ziemniakami z wody, ziemniaczanym purée, ziemniakami pieczonymi,
- frytkami ziemniaczanymi, frytkami z batatów, frytkami z cukinii,
- kaszą bulgur, kaszą jaglaną, kaszą gryczaną paloną i niepaloną,
- kolorowym ryżem,
- sałatkami i surówkami np. zieloną sałatą z sosem śmietanowym, sałatką z pomidorów, ogórków i cebuli, sałatką z rukoli, sałatką ze szpinaku, kolorowej papryki, cukinii i pora.
Doskonale ze smakiem delikatnego drobiu i kremowego nadzienia komponują się różnego rodzaju sosy np. sos pomidorowy, zielone i czerwone pesto, czosnkowy i sos śmietanowo-ziołowy.