Szybkie danie obiadowe z makaronu i cukinii. Proste składniki, niski kosz, wspaniały smak
Osoby pracujące obiady przygotowują poprzedniego dnia lub szykują szybkie dania. Ja należę raczej do tej drugiej grupy. Wracam z pracy i raz-dwa przyrządzam jakąś prostą potrawę. Doskonale sprawdzają się tu dania z makaronem, bo wystarczy tylko ugotować kluski, a na patelni przygotować prosty sos. Oto jeden z takich przepisów.
Z czym warto połączyć cukinię do makaronu?
Cukinia sprawdza się w wielu daniach. Również w tym z makaronem. Na jej bazie można bowiem przygotować prosty, lekki sos. By miał wyrazisty smak, warto do niego dodać sporo posiekanego czosnku, a także zieleniny, np. natki pietruszki. Do sosu można też dodać inne warzywa, np. pomidorki koktajlowe, paprykę, bakłażan, szpinak. Smak cukinii i pozostałych dodatków doskonale podbije ser, np. feta, parmezan, ricotta, gorgonzola. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by do makaronu z cukinią dorzucić także kawałki kurczaka, krewetki czy wędzony boczek.
Jak zrobić szybki makaron z cukinią?
Mój szybki makaron z cukinią robię z zaledwie kilku składników. Jeśli chodzi o sos, stawiam na cukinię, czosnek, natkę pietruszki i ser. Cukinię myję, wycieram i ścieram na dużych oczkach. Można ją też pokroić w cienkie, długie plasterki lub w paseczki. Warzywo podsmażam na oliwie z oliwek, przesmażam z czosnkiem, doprawiam. Po połączeniu z makaronem i natką pietruszki danie nakładam na talerze i dosyć obficie posypuję aromatycznym serem. Zwykle jest to parmezan, ale można też sięgnąć po starty cheddar czy gruyère.
Przepis: Makaron z cukinią
Proste danie z makaronu i cukinii
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 510 w każdej porcji
Składniki
- 400 g makaronu penne lub tagliatelle
- 1 średniej wielkości młoda cukinia
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2-3 ząbki czosnku
- 70 g startego sera np. parmezan, gruyère
- natka pietruszki
- ostra mielona papryka
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie makaronuMakaron wsyp na osolony wrzątek. Gotuj go wg zaleceń producenta na opakowaniu. W tym czasie przygotuj sos.
- Przyrządzanie sosuCukinię umyj, wytrzyj, zetrzyj na dużych oczkach, odciśnij nadmiar soku. Podsmaż ją na oliwie. Dodaj posiekany czosnek, chwilę przesmaż, całość podduś. Dodaj połowę startego sera i posiekanej natki. Całość dobrze wymieszaj (możesz wlać trochę śmietanki kremówki, by sos był bardziej aksamitny). Sos dopraw gałką, papryką, pieprzem i solą.
- PodawanieMakaron odcedź, dodaj do sosu, wymieszaj. Potrawę rozłóż na talerze, posyp pozostałą natką i startym serem.
Jak podać makaron z cukinią?
To lekkie danie z makaronem będzie doskonale smakować podane z grzankami czosnkowymi lub czosnkowo-serowymi. Można je też zaserwować z kawałkiem bagietki. Jeśli chcecie zaostrzyć smak tego dania, zamiast tartego parmezanu wybierzcie pokruszony ser feta.