To ciasto budyniowe bez pieczenia to czysta rozkosz. Robię je w 30 minut, ale znika jeszcze szybciej

Dodano:
Ciasto budyniowe bez pieczenia Źródło: Shutterstock / David P. Smith
Ekspresowe ciasto budyniowe robię nie tylko latem, gdy jest za gorąco na pieczenie. Mój ulubiony deser o kremowej konsystencji ma kilka warstw, ale nie wymaga wiele pracy. Jest jak kameleon – wciąż można wymyślać coraz to nowsze, przepyszne wersje!

Najbardziej lubię desery z kremowym nadzieniem. Już dawno przekonałam się, że najłatwiej i najszybciej wychodzi mi ciasto bez pieczenia z budyniem. Można przygotować je na spodzie z gotowych ciasteczek, nie tylko biszkoptów, ale też np. ciastek owsianych. To właśnie dodatki robią całą robotę, dlatego często dokładam do kremu np. masło kokosowe, czyli zmiksowane na gładką masę orzechy.

Ciasto budyniowe bez pieczenia – podstawowe składniki

Kremowy budyniowiec bez pieczenia wymaga niewiele pracy i czasu. Głównym etapem jego przygotowania jest ugotowanie budyniu, który trzeba później ochłodzić. Deser składa się ze spodu z ulubionych ciasteczek (ja wybrałam biszkopty) i masy budyniowej. Przykrywam ją owocami i ubitą śmietanką. Tej nie trzeba nawet robić w domu, bo równie dobrze można użyć gotowej bitej śmietany w sprayu – to pozwala jeszcze bardziej skrócić przygotowanie deseru. A jest ono naprawdę proste!

Jak zrobić budyniowiec z ananasem i bitą śmietaną?

To luksusowe ciasto ze słodkim kremowym nadzieniem przypadnie do gustu nie tylko fanom budyniu, ale też wszelkich kremowych deserów.

Przepis: Ciasto budyniowe bez pieczenia

Kremowe ciasto budyniowe na biszkoptach z ananasem i bitą śmietaną

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
242 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g biszkoptów
  • 2 op. budyniu waniliowego bez cukru
  • 700 ml mleka 1,5%
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła albo tłuszczu kokosowego
  • 100 g ananasa z puszki
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie budyniuOdlej 1 szklankę mleka i rozmieszaj w niej proszek budyniowy. Resztę mleka zagotuj, rozpuszczając w nim 4 łyżki cukru. Gdy zacznie wrzeć, wlej mleko z proszkiem i gotuj kilka minut, aż masa zgęstnieje. Dodaj do niej masło i rozpuść, mieszając. Odstaw do wystudzenia.
  2. Krojenie ananasaOsącz ananasa z puszki i pokrój na drobne kawałki.
  3. Ubijanie śmietanyUbij schłodzoną śmietankę najpierw na średnich, a potem na wysokich obrotach miksera, aż zgęstnieje, pod koniec dodaj cukier puder.
  4. Wykonanie ciastaWyłóż dno wysokiej tortownicy papierem do pieczenia i rozłóż w niej równą warstwę herbatników, zużywając połowę ich ilości. Na wierzch wylej schłodzony budyń (warto rozmieszać go najpierw trzepaczką do jajek), przykryj warstwą pokrojonego ananasa, a następnie bitej śmietany. Wierzch udekoruj pozostałymi biszkoptami i wstaw do lodówki, by masa stężała

Inne wersje ciasta budyniowego bez pieczenia

Budyniowiec bez pieczenia z bitą śmietaną możesz przygotować także z użyciem innych ciastek niż biszkopty, np. herbatników. Przed wyłożeniem dna tortownicy można je drobno pokruszyć i połączyć z kilkoma łyżkami miękkiego masła.

Do przygotowania masy można użyć też innego budyniu niż waniliowy, np. czekoladowego lub śmietankowego. Ja jednak najbardziej lubię połączenie tego pierwszego z gorzką czekoladą. Do gotowej waniliowej masy dodaję pokrojone drobno kostki z 1/2 lub nawet całej tabliczki.

Częściej jednak przygotowuję zdrowszy wariant masy budyniowej. Dodaję o 100-150 ml więcej mleka (używam migdałowego zamiast krowiego), a do ugotowanej masy wsypuję 2 łyżeczki nasion chia. Zawartość garnka trzeba od razu mieszać trzepaczką, bo ziarenka łatwo się sklejają. Uwielbiam też zastępować masło kokosowe pastą z prażonym migdałów, co daje nadzieniu wyborny orzechowy smak.

Nie trzeba też trzymać się ananasa. Można użyć innych owoców, np. borówek amerykańskich czy malin. Dobrze jest wtedy ułożyć je na bitej śmietanie, zastępując nimi warstwę herbatników. Te można dołożyć pod śmietanę, albo zrobić grubszy spód. A żeby oszczędzić kalorie, warto całkiem zrezygnować z połowy ciastek.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...