Dwie przyprawy i 25 minut na patelni. Soczyste pałki z kurczaka zrobisz ekspresowo

Dodano:
Pałki z kurczaka z patelni Źródło: Katarzyna Świerczyńska
Pałki z kurczaka z patelni to szybki i prosty pomysł na mięso do obiadu. Mają złotą skórkę i wychodzą bardzo soczyste.

Pałki z kurczaka to mięso, które łatwo i szybko można przygotować. Nasza propozycja na dziś to soczyste pałki z kurczaka z patelni. Niewiele przy nich pracy, a gwarantujemy: każdy będzie się zajadać. Przygotowanie mięsa razem ze smażeniem zajmie dosłownie pół godziny.

Jak zrobić pałki z kurczaka z patelni?

Nie ma tu żadnych wymyślnych marynat, a oprócz soli, dodajemy tylko dwie przyprawy: paprykę słodką i paprykę ostrą. Proporcje obu przypraw w przepisie można zmienić, bo wszystko zależy od tego, jak pikantne dania lubisz. Jeśli wolisz łagodniejsze smaki, zmniejsz ilość papryki ostrej, a w to miejsce daj więcej słodkiej.

Kurczaki można odstawić po doprawieniu, aby bardziej przeszły smakami (na 30-60 minut do lodówki), ale nie jest to konieczne. Duszone na patelni pałki z kurczaka i bez tego będą bardzo aromatyczne, ze smaczną skórką i soczystym mięsem w środku.

Wskazówka: mięso podczas duszenia puści sok i to powinno wystarczyć, aby pałki się dusiły i doszły do idealnej miękkości. Jeśli jednak widzisz, że patelnia robi się sucha, a mięso może przypalić, podlej je odrobiną wody. Można też dodać na patelnię łyżkę masła, które dodatkowo podkręci smaki.

Przepis: Pałki z kurczaka patelni

Pomysł na aromatyczne mięso do obiadu.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
487 w każdej porcji

Składniki

  • 8 pałek z kurczaka
  • 4 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie mięsaPałki z kurczaka posyp solą i obiema paprykami.
  2. Smażenie mięsaNa patelni rozgrzej olej. Połóż mięso i smaż z każdej strony, aż skórka ładnie się zrumieni. Przykryj patelnię i duś do miękkości. Na koniec zdejmij pokrywkę i smaż jeszcze chwilę.

Jak podawać pałki z kurczaka z patelni?

Tak przygotowane mięso do obiadu można podawać na wiele sposobów. Świetnie smakuje w prostych połączeniach typu: pałki z kurczaka, gotowane ziemniaki i surówka (np. surówka z kapusty pekińskiej, mizeria albo surówka z marchewki). Do pałek z kurczaka można też serwować frytki, pieczone ziemniaki, ale też ryż (np. smażony z warzywami), kasze (np. jaglaną lub gryczaną) czy kluski.

Jeśli pałki z kurczaka zostaną ci z obiadu, obierz mięso z kości i wykorzystaj na kanapki lub jako dodatek do sałatki.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...