Tartą bułkę zastąpiłam wyrazistym dodatkiem. Taka fasolka szparagowa smakuje mi o wiele lepiej

Dodano:
Fasolka szparagowa Źródło: Shutterstock / Angelika Heine
Sezon na fasolkę szparagową trwa. Teraz można kupić świeżą zieloną i żółtą i przyrządzić ją na wiele sposobów. Ja najbardziej lubię jeść ją na przekąskę, więc tylko ją gotuję i podaję ze smacznym dodatkiem. Wcale nie jest nim tarta bułka.

Fasolkę szparagową przez cały rok można kupić mrożoną. Jednak nie umywa się ona do świeżej. Ta jest pełna smaku i po ugotowaniu ma idealną konsystencję. Można ją dodawać do różnych potraw, ale ja najbardziej lubię jeść ją samą. Samą to znaczy jedynie z prostym dodatkiem. Kiedyś była to tarta bułka zrumieniona na maśle, ale wymieniłam ją na coś lepszego.

Czym się różni fasolka żółta od zielonej?

Fasolka żółta i zielona różnią się kolorem, ale też nieco smakiem i wartością odżywczą. Żółta jest delikatniejsza, bardziej maślana w smaku, natomiast zielona ma wyrazistszy, lekko „trawiasty” posmak. Fasolka zielona jest też zwykle trochę bardziej chrupka, żółta szybciej mięknie w czasie gotowania. Jeśli zaś chodzi o wartość odżywczą, zielona zawiera więcej chlorofilu i antyoksydantów, zaś żółta ma więcej karotenoidów.

Jak przyrządzić wyrazistą fasolkę szparagową?

By przygotować wyrazistą fasolkę szparagową na przekąskę, należy ją ugotować. Najlepiej po umyciu i odkrojeniu twardych końcówek fasolkę wrzucić na osolony wrzątek i gotować 7-10 minut (żółtą krócej, zieloną dłużej). Po odcedzeniu warto polać ją lekkim sosem. Ja przygotowuję go z oliwy z oliwek, czerwonej cebuli i soku z cytryny. Całość doprawiam też solą i pieprzem. Ten dodatek sprawia, że fasolka nabiera doskonałego smaku, a zawarte w niej witaminy są lepiej przyswajalne.

Przepis: Fasolka szparagowa z wyrazistym sosem

Gotowana fasolka idealna na przekąskę i jako dodatek do obiadu

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
105 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g fasolki szparagowej
  • 1/2 czerwonej cebulki
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie fasolkiFasolkę opłucz, osącz, usuń twarde końce. Wrzuć ją na osolony wrzątek, gotuj 7-10 minut, aż będzie leciutko twardawa. Odcedź ją, przełóż na talerz lub półmisek.
  2. Podawanie fasolkiCebulę obierz, pokrój w drobniutką kostkę. Wymieszaj ją z oliwą i sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Sosem polej fasolkę, lekko całość przemieszaj.

Inne wersje sosu do fasolki szparagowej

Sos do fasolki szparagowej można też zrobić inaczej. Wystarczy krótko podsmażyć na oliwie posiekany czosnek (choć można też je po prostu wymieszać), a potem sos doprawić sokiem z cytryny i połączyć z posiekaną zieleniną, np. natką pietruszki, koperkiem. Do fasolki szparagowej dobrze też będzie pasował lekko pikantny sos na bazie pomidorów i cebuli.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...