Filet z kurczaka duszę w aksamitnym sosie. To danie obiadowej jest soczyste i pełne smaku

Dodano:
Kurczak w aromatycznym sosie Źródło: Shutterstock / Tatiana Volgutova
Jeśli macie ochotę na smaczny, prosty obiad, który robi się raz-dwa, postawcie na filet z kurczaka. To delikatne mięso nie potrzebuje długiej obróbki termicznej, a przygotowane według poniższego przepisu wszystkich zachwyci soczystością i aromatem.

Filet z piersi kurczaka pozostaje jednym z najpopularniejszych na naszych stołach. To dlatego, że jest smaczny, tani i można go przyrządzać na wiele sposobów. Doskonale nadaje się do smażenia, duszenia, pieczenia i grillowania. W dzisiejszej potrawie połączę dwie techniki, dzięki którym mięso będzie smaczne i soczyste.

Jak dusić filet z kurczaka?

Filet z piersi kurczaka dobrze nadaje się do duszenia. By jednak mięso wyszło smaczne i soczyste, nie można przesadzać z czasem obróbki termicznej. Wcześniej jednak warto mięso krótko zrumienić na patelni. Dzięki temu zachowa więcej soków i nabierze przyjemnego aromatu. Potem wystarczy włożyć je do sosu lub dodać składniki sosu i krótko całość poddusić, by mięso zmiękło i nabrało smaku.

Jak zrobić filet z kurczaka w aromatycznym sosie?

Tajemnicą smaku tego fileta z kurczaka jest aksamitny, aromatyczny sos. Zrobiłam go na bazie śmietanki i czosnku. Dodałam też do niego sok z cytryny i świeże zioła. Sosu nie przyrządzałam oddzielnie, tylko jego składniki dodawałam stopniowo do obsmażonego kurczaka. Całość dusiłam ok. 10 minut, by mięso wystarczająco zmiękło i przesiąknęło smakiem sosu.

Przepis: Filet z kurczaka w aksamitnym sosie

Delikatne mięso z kurczaka duszone w sosie śmietanowo-czosnkowym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
425 w każdej porcji

Składniki

  • 2 większe, pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 2 łyżki oliwy lub masła klarowanego
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 1 cytryna
  • świeży lub suszony tymianek
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Obsmażanie mięsaFilety z kurczaka opłucz, osusz. Każdy przekrój wzdłuż na połowę, oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż mięso z obu stron, aż się lekko zrumieni.
  2. Duszenie kurczakaDodaj posiekany czosnek, smaż jeszcze 30 sekund, uważając, by się nie przypalił. Wlej śmietankę, dodaj tymianek i sok wyciśnięty z połowy z cytryny. Wymieszaj i duś na małym ogniu 8–10 minut, aż kurczak będzie miękki, a sos lekko zgęstnieje.
  3. Wykańczanie potrawyPrzed podaniem sos dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj do niego plasterki cytryny i całość posyp posiekaną natką pietruszki.

Wskazówka: Trochę ziół warto dodać do sosu w czasie duszenia, natomiast posiekaną natką pietruszki czy koperkiem dobrze jest posypać potrawę przed podaniem.

Jak podać duszony filet z kurczaka?

Duszony filet z kurczaka wyróżnia się soczystym mięsem i aksamitnym sosem. Z tego powodu doskonale będzie smakował podany np. z gotowanym ryżem czy kaszą, a także ziemniakami. Dobrym dodatkiem do tego dania będą gotowane warzywa, np. brokuł, kalafior, marchewka. Delikatny smak dania świetnie pokreślą surówki. Możecie wybrać między tymi łagodniejszymi, jak np. surówka z marchewki czy kapusty albo bardziej wyrazistymi, jak surówka z pora.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...