Sycąca i pełna zdrowia. Ta kolorowa jajecznica jest idealna na dobry początek dnia
Jajecznica z warzywami posmakuje fanom jajek na śniadanie, ale też tym, którzy lubią zjeść śniadanie sycące, ale zdrowe. To jajka smażone z cebulą, papryką i pomidorami. Pełne kolorów i smaku. To danie już samym wyglądem poprawia humor, a kiedy spróbujesz – jesteśmy pewni, że będziesz wracać do tego przepisu.
Jak zrobić jajecznicę z warzywami?
Przepis jest bardzo prosty i ekspresowy: wystarczy pokroić warzywa, przesmażyć je krótko na oliwie i dodać do nich jajka. Tu od razu rada: jeśli lubisz maślany posmak w jajecznicy, można przygotować ją na maśle, lub na oliwie i maśle. Jajecznicę smaż do swojej ulubionej konsystencji.
Do jajecznicy oprócz papryki i cebuli dodajemy też pomidora. Warto usunąć z niego pełne soku gniazda nasienne (wyszczególniamy to w przepisie). Jeśli chcesz, z pomidora można też przed smażeniem zdjąć skórkę (wystarczy zlać pomidora wrzątkiem, a skóra łatwo odejdzie).
Gotową jajecznicę posyp natką pietruszki. Może to być też inna zielenina: np. pikantny szczypiorek lub intensywna w smaku kolendra.
Przepis: Jajecznica z warzywami
Pyszny pomysł na zdrowe śniadanie.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 553 w każdej porcji
Składniki
- 6 jaj
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 pomidor
- 3 gałązki natki pietruszki
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie warzywCebulę i paprykę pokrój. Z pomidora usuń gniazda nasienne i pokrój sam miąższ. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i paprykę, smaż, aż cebula się zeszkli, dodaj pomidory.
- Robienie jajecznicyDo warzyw dodaj jajka, dopraw solą, pieprzem, wymieszaj i smaż, aż jajka się zetną. Posyp posiekaną natką pietruszki.
Jajecznicę podawaj z ulubionym pieczywem (mogą to być także tosty czy grzanki). Jajecznicę można też serwować w tortillach.
Inne pomysły na jajecznicę w warzywami
Do jajecznicy można dodać także inne warzywa, oprócz lub zamiast tych, które są wymienione w przepisie. Możesz tworzyć własne, kolorowe i zdrowe kompozycje. Podajemy tu kilka inspiracji:
- czerwona cebula, zielona papryka, cukinia,
- liście szpinaku, żółta i czerwona papryka,
- cebula, pomidory, szczypiorek,
- por, żółta cukinia, bakłażan.
Oczywiście możesz tworzyć własne kompozycje. Gotową jajecznicę zawsze warto dodatkowo posypać świeżą zieleniną, czy to koperkiem, czy to pietruszką, czy to szczypiorkiem, czy to innymi dodatkami.