Sycąca i pełna zdrowia. Ta kolorowa jajecznica jest idealna na dobry początek dnia

Dodano:
Jajecznica z warzywami Źródło: Shutterstock / Sergii Koval
Jajecznica to śniadaniowy klasyk, ale nasza propozycja wychodzi poza schemat tradycyjnej wersji. To zdrowa, pełna kolorów jajecznica z warzywami.

Jajecznica z warzywami posmakuje fanom jajek na śniadanie, ale też tym, którzy lubią zjeść śniadanie sycące, ale zdrowe. To jajka smażone z cebulą, papryką i pomidorami. Pełne kolorów i smaku. To danie już samym wyglądem poprawia humor, a kiedy spróbujesz – jesteśmy pewni, że będziesz wracać do tego przepisu.

Jak zrobić jajecznicę z warzywami?

Przepis jest bardzo prosty i ekspresowy: wystarczy pokroić warzywa, przesmażyć je krótko na oliwie i dodać do nich jajka. Tu od razu rada: jeśli lubisz maślany posmak w jajecznicy, można przygotować ją na maśle, lub na oliwie i maśle. Jajecznicę smaż do swojej ulubionej konsystencji.

Do jajecznicy oprócz papryki i cebuli dodajemy też pomidora. Warto usunąć z niego pełne soku gniazda nasienne (wyszczególniamy to w przepisie). Jeśli chcesz, z pomidora można też przed smażeniem zdjąć skórkę (wystarczy zlać pomidora wrzątkiem, a skóra łatwo odejdzie).

Gotową jajecznicę posyp natką pietruszki. Może to być też inna zielenina: np. pikantny szczypiorek lub intensywna w smaku kolendra.

Przepis: Jajecznica z warzywami

Pyszny pomysł na zdrowe śniadanie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
553 w każdej porcji

Składniki

  • 6 jaj
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pomidor
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie warzywCebulę i paprykę pokrój. Z pomidora usuń gniazda nasienne i pokrój sam miąższ. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i paprykę, smaż, aż cebula się zeszkli, dodaj pomidory.
  2. Robienie jajecznicyDo warzyw dodaj jajka, dopraw solą, pieprzem, wymieszaj i smaż, aż jajka się zetną. Posyp posiekaną natką pietruszki.

Jajecznicę podawaj z ulubionym pieczywem (mogą to być także tosty czy grzanki). Jajecznicę można też serwować w tortillach.

Inne pomysły na jajecznicę w warzywami

Do jajecznicy można dodać także inne warzywa, oprócz lub zamiast tych, które są wymienione w przepisie. Możesz tworzyć własne, kolorowe i zdrowe kompozycje. Podajemy tu kilka inspiracji:

  • czerwona cebula, zielona papryka, cukinia,
  • liście szpinaku, żółta i czerwona papryka,
  • cebula, pomidory, szczypiorek,
  • por, żółta cukinia, bakłażan.

Oczywiście możesz tworzyć własne kompozycje. Gotową jajecznicę zawsze warto dodatkowo posypać świeżą zieleniną, czy to koperkiem, czy to pietruszką, czy to szczypiorkiem, czy to innymi dodatkami.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...