Kusi kolorami, jest lekka i zdrowa. Tę chrupiącą surówkę z kapusty często robię do obiadu
O tej porze roku trudno mówić o młodej kapuście. Jednak wciąż pozostaje ona delikatna, soczysta i bardzo smaczna. Aż się prosi, by przygotować z niej zdrowy dodatek do obiadu. By zachwycał też wyglądem i smakiem, warto połączyć ją z kolorowymi warzywami. Przyznajcie sami, że skusilibyście się na taką surówkę.
Wartość odżywcza białej kapusty
Biała kapusta to warzywo smaczne i zdrowe. Jest niskokaloryczne, bo 100 g dostarcza tylko ok. 25 kcal. Słynie też z dużej zawartości witaminy C, K i witamin z grupy B. Poza tym dostarcza sporo potasu, wapnia, magnezu, siarki i błonnika. Sok z kapusty doskonale wpływa na układ pokarmowy, a całe warzywo podnosi odporność.
Jak zrobić apetyczną surówkę z białej kapusty?
Moja surówka z białej kapusty jest nie tylko apetyczna i chrupiąca, ale również bardzo smaczna. To zasługa kolorowych dodatków, które do niej dorzucam. Są to warzywa oraz zielenina. Ja postawiłam na świeży ogórek, czerwoną paprykę i kukurydzę, które mają wyraziste kolory. Dorzuciłam też do niej posiekaną natkę pietruszki. Wprowadziła do surówki świeżość i delikatność. Sos do tej surówki jest bardzo lekki, bo bazuje na oliwie z oliwek.
Wskazówka: Jeśli lubicie chrupiące surówki, podajcie ją od razu po wymieszaniu z sosem. Gdy zaś wolicie, gdy warzywa są delikatniejsze, wstawcie surówkę na pół godziny do lodówki. W tym czasie jej składniki dobrze się poprzenikają.
Przepis: Kolorowa surówka z kapusty
Surówka z białej kapusty z dodatkiem chrupiących warzyw
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 145 w każdej porcji
Składniki
- 1/2 średniej kapusty
- 1 ogórek sałatkowy
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 puszki kukurydzy
- natka pietruszki
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie warzywWarzywa oczyść. Kapustę dość drobno poszatkuj. Ogórek pokrój w plasterki, a potem w paski. Paprykę pokrój w paseczki, kukurydzę odsącz, natkę posiekaj.
- Łączenie składnikówRozdrobnione składniki umieść w salaterce, wymieszaj. Z pozostałych składników przygotuj lekki sos, polej nim surówkę, wymieszaj, dopraw do smaku.
Do czego pasuje surówka z białej kapusty?
Surówka z białej kapusty jest dosyć uniwersalna, bo dobrze harmonizuje z wieloma daniami. Można ją zaserwować do kotletów mielonych, schabowych i pieczonego kurczaka. Dobrze też będzie pasowała do ryby smażonej lub pieczonej, a także dań z grilla, potraw serwowanych z ziemniakami lub kaszą.