Te kotlety zachwycają soczystością. Niezwykłe, że tyle dają dwie łyżki popularnego produktu
Najlepsze kotlety mielone to te miękkie i soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Jak uzyskać taki efekt? Bardzo istotna jest tu bułka – namoczona i odciśnięta do środka i tarta na wierzchu. To za ich sprawą kotlety zyskują odpowiednią konsystencję. Ja odkryłam, że podobne działanie, jak namoczona bułka ma też inny produkt. Jest od niej może nawet lepszy.
Co zrobić, by kotlety mielone wyszły soczyste?
By kotlety mielone wyszły soczyste, trzeba pamiętać o kilku szczegółach. Przede wszystkim należy wybrać odpowiednie mięso. Najlepiej sprawdzi się to o sporej zawartości tłuszczu, np. łopatka czy karkówka wieprzowa. Do mięsnej masy dodaje się też namoczoną i odciśniętą bułkę oraz startą cebulę. Nie bez znaczenia jest też sposób smażenia. Temperatura tłuszczu powinna być średnio wysoka, tak by kotlety ładnie się rumieniły i były chrupiące z wierzchu, jednak w środku były dosmażone, ale nie wysuszone.
Jak zrobić pulchne i soczyste kotlety mielone?
Sekretem moich soczystych kotletów mielonych nie jest bułka, a kasza, a w zasadzie kaszka. Chodzi o drobną kaszę mannę. Biorę jej tylko dwie łyżki i namaczam je w mleku lub wodzie. Gdy zrobi się miękka, odciskam ją i dodaję do mięsnej masy w miejsce bułki. Działa podobnie, a może i nawet lepiej, bo w czasie smażenia kasza rozkleja się, dając potrawie niezwykłą miękkość i soczystość.
Przepis: Kotlety mielone z kaszą
Soczyste kotlety mielone z dodatkiem kaszy manny
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 340 w każdej porcji
Składniki
- 400 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 mała cebula
- 2 płaskie łyżki kaszy manny
- 2-3 łyżki mleka lub wody do namoczenia kaszy
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- majeranek
- sól, pieprz
- tarta bułka do obtoczenia
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Czynności wstępneKaszę mannę wsyp do miseczki, zalej mlekiem lub wodą, odstaw na 5 minut, by napęczniała. Cebulę zetrzyj na małych oczkach. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę.
- Wyrabianie masyDo mielonego mięsa dodaj odciśniętą kaszę, startą cebulę, czosnek, jajko i przyprawy. Dokładnie wyrób masę, dopraw ją majerankiem, solą i pieprzem.
- SmażenieZ masy formuj nieduże, płaskie kotlety. Każdy obtocz w tartej bułce. Smaż je po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.
Jak podać kotlety mielone?
Klasyczny sposób podania kotletów mielonych to gotowane ziemniaki lub kasza gryczana, a do tego zasmażane buraczki lub marchewka z groszkiem. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by nieco zmienić te dodatki. Jako składnik skrobiowy dobrze też sprawdzi się tu kasza jęczmienna czy ryż, a warzywnym dodatkiem może być lekka surówka, np. z białej kapusty czy z marchewki.