Tę przekąskę z cukinii robię w 10 minut. Sekretem jej smaku są przyprawy i chrupiąca posypka

Dodano:
Krążki cukinii Źródło: Shutterstock / Andrey Starostin
W moim domu nie ma ostatnio dnia, bym nie przygotowywała czegoś z cukinii. Jak nie nadziewana, to w postaci zupy czy przekąski. Tę ostatnią robię najczęściej, bo mało przy niej pracy, a smakuje wspaniale. Zresztą przekonajcie się o tym sami.

Cukinia to delikatne, niskokaloryczne warzywo, na które właśnie teraz jest pełnia sezonu. Młode, jędrne i pyszne cukinie można kupić po 3-4 zł za kilogram. Da się z nich przygotować dania lekkie i sycące, wszystko zależy od naszej pomysłowości. Tym razem pokażę wam chyba jedno z najprostszych do przygotowania dań z cukinii. Będą to chrupiące talarki z piekarnika.

Jakie przyprawy pasują do cukinii?

Cukinia sama w sobie nie ma wyraźnego smaku. Z tego też powodu potrzebuje wyrazistych przypraw i dodatków. Bardzo dobrze komponuje się z czosnkiem i ziołami, np. oregano, tymiankiem, bazylią, koperkiem, natką pietruszki. Ostrzejszej nuty smakowej doda jej papryka czy curry, a orientalnej np. kurkuma, kolendra, kumin. Jej smak doskonale podniosą też suszone pomidory czy wyrazisty parmezan.

Jak zrobić chrupiące, pieczone talarki cukinii?

Te chrupiące, pieczone talarki nie tylko apetycznie wyglądają, ale też doskonale smakują. A to wszystko dzięki kompozycji przypraw i aromatycznej posypce. Pokrojone warzywo doprawiam bowiem czosnkiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem i mieszam z oliwą z oliwek. Potem każdy plasterek posypuję startym parmezanem i wstawiam do piekarnika. Po upieczeniu całość jest pełna smaku, a wierzch cukinii przyjemnie chrupie i jest apetycznie zrumieniony.

Przepis: Chrupiące talarki cukinii

Aromatyczna cukinia pieczona pod serową pierzynką

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
105 w każdej porcji

Składniki

  • 2 średniej wielkości, młode cukinie
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano lub ziół prowansalskich
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 4-5 łyżek tartego parmezanu

Sposób przygotowania

  1. Doprawianie cukiniiCukinie umyj, wytrzyj, pokrój w talarki o grubości ok. 0,7 cm. Lekko oprósz je solą, odstaw na 10 minut, by puściły sok. Osusz je ręcznikiem papierowym, a dzięki temu ładnie się zrumienią. W misce wymieszaj oliwę, przeciśnięty czosnek, zioła i pieprz. Do mieszanki wrzuć plastry cukinii, delikatnie wymieszaj.
  2. PieczenieTalarki cukinii ułóż w pojedynczej warstwie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy posyp startym parmezanem. Piecz 15-20 minut w 200 stopniach Celsjusza. Pod koniec pieczenia, na 5 minut możesz włączyć funkcję grill.

Wskazówka: Jeśli chcecie, by wasze talarki cukinii były jeszcze bardziej chrupiące, każdy z nich możecie obtoczyć w mieszance parmezanu i tartej bułki.

Jak podać chrupiące talarki cukinii?

Chrupiące talarki cukinii najlepiej smakują od razu po upieczeniu, gdy są jeszcze ciepłe. Można je podać na przekąskę, np. z sosem jogurtowo-czosnkowym czy dipem pomidorowym. Doskonale też sprawdzą się, jako dodatek do obiadu, np. do pieczonych czy grillowanych mięs.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...