Prosty trik, a placki ziemniaczane wychodzą puszyste i pyszne. Tak robiła moja babcia

Dodano:
Placki ziemniaczane Źródło: Shutterstock / ArtCookStudio
Moja rodzina uwielbia placki ziemniaczane. Może je jeść na obiad i kolację, ale tylko wtedy, gdy są chrupiące i puszyste. Na szczęście od kiedy stosuję trik mojej babci, nie ma z tym najmniejszego problemu. Placki za każdym razem wychodzą idealne.

Placki ziemniaczane to jedna z tych prostych, tanich potraw, którą można się najeść i to ze smakiem. Robię je zwykle wtedy, gdy nie mam innego pomysłu na danie dla rodziny. Wtedy tylko obieram ziemniaki, wrzucam je do robota kuchennego i po chwili mam masę gotową do smażenia. By jednak powstała, mieszam ją z kilkoma istotnymi składnikami.

Co wpływa na puszystość placków ziemniaczanych?

By placki ziemniaczane nie wyszły twarde i gumiaste, lecz były chrupiące i puszyste trzeba pamiętać o kilku szczegółach. Przede wszystkim należy wybrać odpowiednie ziemniaki. Najlepsze są te, które zawierają dużo skrobi. Dzięki temu warzywo nie jest zbyt wodniste i daje się smażyć na chrupiąco. Jednak nawet wtedy, po starciu takie ziemniaki należy odcisnąć z nadmiaru soku. Inaczej masa wyjdzie rzadka, a placki będą się rozlewać po patelni.

Gdy już mamy odpowiedniej gęstości ciasto na placki ziemniaczane, trzeba je odpowiednio usmażyć. I tu nie ma się co oszukiwać – jeśli nie będziemy smażyć placków na sporej ilości oleju, nie wyjdą miękkie i chrupiące. Ważne jest też, by tłuszcz był dosyć dobrze rozgrzany. Nie przesadnie, bo placki zaczną się przypalać, nim warzywo się usmaży. Jednak zbyt mały ogień pod patelnią może sprawić, że placki będą chłonąć zbyt dużo tłuszczu i zrobią się miękkie i tłuste.

Jak zrobić puszyste placki ziemniaczane?

Moje placki ziemniaczane naprawdę wychodzą idealne. To zasługa mojej babci, która dawno temu zdradziła mi swój prosty trik. Do startych ziemniaków nie dodaje całych jajek, tylko oddzielnie żółtka i białka. Żółtka miesza z ziemniakami, mąką i solą, a na koniec dodaje ubite na sztywno białka. Masa jest spulchniona i takie też wychodzą placki.

Przepis: Puszyste placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane z dodatkiem ubitej piany z białek

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
385 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4-5 łyżek mąki pszennej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie warzywZiemniaki umyj, obierz, opłucz. Zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub zblenduj w malakserze. Masę przełóż na sito i zawieś je nad miską. Potem ją odciśnij łyżką, a płyn w misce pozostaw na kilka minut bez ruchu. Potem zlej go ostrożnie, a znajdujący się na dnie osad dodaj do odciśniętych ziemniaków. Do ziemniaków dodaj też startą na małych oczkach lub drobno posiekaną cebulę.
  2. Przygotowanie ciastaDo ziemniaków i cebuli dodaj żółtka, mąkę i sól. Całość wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj ją do ziemniaczanego ciasta, delikatnie wymieszaj.
  3. SmażenieNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź porcje ciasta i lekko je spłaszczaj. Placki smaż na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony. Zdejmij je z patelni, osącz z tłuszczu, podawaj np. ze śmietaną i cukrem.

Placki ziemniaczane – kilka wskazówek

Oto, na co należy zwrócić uwagę, by placki ziemniaczane wyszły smaczne.

  • Po zdjęciu z patelni placki należy osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Dzięki temu będą bardziej suche i mniej kaloryczne.
  • Placki ziemniaczane najlepiej smakują od razu po usmażeniu. Gdy jednak smażycie ich więcej, pamiętajcie, by nie układać ich na talerzu w stosik. Wtedy bowiem się zaparują i stracą chrupkość.
  • Placki ziemniaczane doskonale nadają się do odgrzewania. Następnego dnia wystarczy je podgrzać na średnio rozgrzanej patelni. Będą pyszne i chrupiące.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...