Kroję cukinię, posypuję prostymi składnikami i do piekarnika. To pomysł na obiad lub dodatek do dań

Dodano:
Zapiekana cukinia Źródło: Shutterstock / Sergii Koval
Latem cukinia wiedzie prym na moim stole. Uwielbiam ją za to, że tyle przysmaków można z niej wyczarować. I to bez większego wysiłku. Spójrzcie tylko na tę prostą zapiekankę. Aż trudno uwierzyć, że tak dobrze smakuje.

Fenomen cukinii polega na tym, że ma na tyle delikatny smak, że dobrze komponuje się z różnymi składnikami. To dlatego można z niej przygotować potrawy o różnym charakterze i smakach. Większość z nich robi się tak prosto, jak tę zapiekankę. Składa się z czterech warzyw i sera, a można ją podać jako lekkie, jarskie danie obiadowe lub jako dodatek do mięsnego dania.

Jak przygotować cukinię do zapiekania?

Sposób przygotowania cukinii do zapiekania zależy od konkretnej potrawy. Do mojej zapiekanki warzywo tylko myję, wycieram, przekrawam wzdłuż na połowę (wtedy łatwiej je kroić) i kroję w cienkie plasterki. Można je wcześniej podsmażyć na oliwie z czosnkiem i cebulą, ale ja tego nie robię. Wolę, gdy warzywo po zapieczeniu pozostaje przyjemnie chrupiące.

Jak zrobić szybką zapiekankę z cukinii?

Moja szybka zapiekanka z cukinii składa się czterech warzyw. Oprócz cukinii są to pomidorki koktajlowe, które oczywiście można zastąpić zwykłymi, pokrojonymi w dużą kostkę. Dorzucam też do niej cebulę i czosnek. Wszystkie te składniki mają wyrazisty smak, co dobrze wpływa na cukinię. Mieszam je w misce, doprawiam, przesypuję do naczynia żaroodpornego i posypuję serem. Po upieczeniu potrawę tę zjada się z przyjemnością.

Przepis: Cukinia zapiekana pod serem

Zapiekanka z cukinii dobra, jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
240 w każdej porcji

Składniki

  • 2 średniej wielkości, młode cukinie
  • 200 g pomidorków koktajlowych lub 2 zwykłe
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g startego sera żółtego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku lub oregano
  • sól, pieprz
  • świeże zioła do posypania, np. natka pietruszki, koperek, bazylia

Sposób przygotowania

  1. Krojenie warzywCukinie umyj, przekrój wzdłuż na połowę, każdą pokrój w dość cienkie plasterki. Pomidorki umyj, każdy przekrój na pół. Cebulę obierz, poszatkuj. Czosnek obierz, drobno posiekaj lub przepuść przez praskę.
  2. Łączenie składnikówWarzywa umieść w misce, dodaj oliwę, tymianek, trochę soli i pieprzu, wymieszaj. Przełóż połowę do naczynia żaroodpornego, posyp połową sera. Przykryj resztą warzyw i resztą sera.
  3. PieczenieNaczynie z warzywami wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni Celsjusza. Całość piecz ok. 30-35 minut, aż wierzch zapiekanki ładnie się zrumieni. Jeśli w czasie pieczenia zapiekanka za szybko zacznie się przypiekać, można ją przykryć kawałkiem folii aluminiowej i odkryć dopiero 5-10 minut przed końcem pieczenia.

Wskazówka: Warstwy warzyw i wierzch zapiekanki przed posypaniem serem można posypać tartą bułką lub minigrzankami.

Inna wersja zapiekanki z cukinii

Jeśli wolicie, gdy cukinia jest mniej chrupiąca i bardziej miękka, podobną zapiekankę możecie przygotować nieco inaczej. Warzywo warto wtedy przesmażyć, a po wymieszaniu z dodatkami i umieszczeniu w naczyniu do zapiekania, podlać śmietanką. Śmietanka zawiera dużo tłuszczu i ma aksamitną konsystencję, co dobrze wpływa na całą potrawę. Wychodzi bowiem soczysta, a smaki w niej przenikają się równomiernie.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...