Aromatyczna marynata wynosi te skrzydełka na wyżyny smaku. Mój mąż robi je w piekarniku

Dodano:
Pieczone skrzydełka Źródło: Shutterstock / MaraZe
Kurczak to mięso lubiane przez małych i dużych. U mnie największym wzięciem zawsze cieszą się skrzydełka. A już najbardziej pieczone, przyrządzone przez mojego męża. Rzeczywiście smakują obłędnie, dzięki prostej marynacie.

Mięso kurczaka ma wielu zwolenników, bo jest delikatne i soczyste. Moja rodzina najbardziej lubi dwa jego elementy – pierś i skrzydełka. Pierś zjedzą w każdej postaci, zaś skrzydełka tylko pieczone, przyrządzone przez mojego męża. Wcale się temu nie dziwię, bo wychodzą nadzwyczaj smaczne. Sama też je uwielbiam.

Jak przygotować skrzydełka kurczaka do pieczenia?

Skrzydełka kurczaka można piec w dwóch postaciach – całych skrzydełek albo podzielonych na kawałki. Od kiedy spróbowaliśmy tej drugiej postaci, już przy niej zostaliśmy. Jest bowiem wygodniejsza w jedzeniu i wygląda bardziej apetycznie. Jak podzielić skrzydełka na kawałki? W najprostszy sposób – wystarczy przekroić je w stawach, czyli tam, gdzie skrzydełka się zginają. Trzeba tylko wziąć ostry, solidny nóż, który da radę przekroić chrząstkę, a czasem też kość. Do pieczenia przeznaczamy tylko dwie większe części. Mniejszą odrzucamy, ewentualnie dorzucam ją, gotując wywar na zupę.

Jak zrobić skrzydełka pieczone w aromatycznej marynacie?

Skrzydełka kurczaka przyrządzane przez mojego męża zachwycają smakiem, soczystością i chrupiącą skórką. To zasługa prostej marynaty, w której najpierw mięso jest macerowane, a potem smarowane. Marynatę do smarowania skrzydełek mój mąż wzbogaca miodem, dzięki czemu mięso zyskuje słodkawy smak i pięknie się rumieni. Podpieczone skrzydełka są nią pokrywane na ok. 10-15 minut przed końcem pieczenia.

Przepis: Aromatyczne skrzydełka z piekarnika

Skrzydełka pieczone w aromatycznej marynacie

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
495 w każdej porcji

Składniki

  • 1,5 kg skrzydełek kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • papryka mielona słodka i ostra
  • 1 łyżka płynnego miodu

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie skrzydełekSkrzydełka opłucz, osusz, każde podziel na trzy części, odrzuć najmniejszą. Skrzydełka oprósz solą, pieprzem i papryką. Z pozostałych składników, z wyjątkiem miodu, przygotuj marynatę. Polej nią skrzydełka, dokładnie wymieszaj, odstaw w chłodne miejsce na przynajmniej 2 godziny.
  2. Pieczenie skrzydełekSkrzydełka lekko oczyść z marynaty, ułóż na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Pozostałą marynatę wymieszaj z miodem, posmaruj nią skrzydełka. Piecz je jeszcze ok. 10-15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, aż ładnie się zrumienią.

Wskazówka: Te skrzydełka można też upiec na grillu. Wtedy trzeba je piec mniej więcej po 15 minut z każdej strony.

Jak podać pieczone skrzydełka?

Pieczone skrzydełka to doskonała propozycja obiadowa. Świetnie będą smakować podane z frytkami lub pieczonymi ziemniakami. Można je też zaserwować z ugotowanym ryżem lub z pieczywem. Ich smak doskonale podkreśli sos, np. czosnkowy, BBQ. Do tego zestawu świetnie będzie pasować lekka sałatka, np. z sałaty rukoli i pomidorów.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...