Tej pożywnej zapiekanki z tartych ziemniaków każdy chce spróbować. Potem proszą o dokładkę
Lubię zapiekanki, bo to w zasadzie pełne dania, które wyciąga się z piekarnika. Da się je zrobić z prostych i tanich składników. Spójrzcie tylko na tę apetyczną zapiekankę ziemniaczaną. Gdy tylko ją przyrządzę, każdy patrzy na nią z ochotą, a jak już spróbuje, zawsze kończy się na dokładce.
Jak przygotować ziemniaki na zapiekankę?
Tę zapiekankę ziemniaczaną robię nieco inaczej, niż klasyczne. Ziemniaki, zamiast kroić w plasterki, ścieram na tarce o dużych oczkach. Dzięki temu potrawa ma dość jednorodną strukturę i dobrze łączy się z pozostałymi składnikami. By jednak zapiekanka nie wyszła zbyt wodnista, usuwam z ziemniaków nadmiar płynu. W tym celu umieszczam startą masę na durszlaku, sicie albo w ściereczce, a potem odciskam z niej nadwyżkę wody. Teraz ziemniaki są gotowe, by połączyć je z pozostałymi składnikami.
Jak zrobić pożywną zapiekankę ziemniaczaną?
Ziemniaki same w sobie są pożywne. Jednak by cała potrawa stała się sycąca i smaczna, warto połączyć je z kilkoma dodatkami. Ja dorzucam do nich pokrojony, wędzony boczek podsmażony z porem. Całość łączę z jajkami i odrobiną mąki, a na końcu przyprawiam. Taką masę przekładam do naczynia do zapiekania i wstawiam do piekarnika. Po 40-50 minutach pieczenia, potrawa jest gotowa.
Przepis: Zapiekanka z tartych ziemniaków
Sycąca zapiekanka ziemniaczana
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 420 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg mączystych ziemniaków
- 150 g wędzonego boczku
- 1 średniej wielkości por
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju
- 20 g masła
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówZiemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Umieść je na sicie, odstaw na 10 minut. Po tym czasie z ziemniaków odciśnij nadmiar płynu. Por przekrój wzdłuż na połowę, dokładnie wypłucz, pokrój w plasterki. Boczek pokrój w kostkę.
- Łączenie składnikówBoczek wsyp na zimną patelnię i podgrzewaj ją, aż z boczku wytopi się tłuszcz, a boczek stanie się lekko chrupiący. Wtedy dodaj por i smaż go 3-4 minuty, aż zmięknie. Składniki przestudź. W misce wymieszaj odciśnięte ziemniaki, podsmażony boczek z porem, jajka i mąkę. Masę dopraw solą i pieprzem.
- PieczenieNaczynie do zapiekania natłuść olejem. Przełóż do niego masę ziemniaczaną, wyrównaj powierzchnię. Posyp ją wiórkami masła. Całość piecz ok. 45 minut w 180 stopniach Celsjusza. Przed podaniem posyp posiekaną natką.
Wskazówka: Z tej samej masy ziemniaczanej można też usmażyć placki. Wystarczy rozgrzać patelnię, wlać trochę oleju i łyżką kłaść na nią porcje ciasta. Po spłaszczeniu smaży się je po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.
Jak podać zapiekankę ziemniaczaną?
Ta zapiekanka ziemniaczana najlepiej smakuje podana na ciepło, np. z kwaśną, gęstą śmietaną, sosem czosnkowym albo jajkiem sadzonym. Można też podać ją, jako dodatek do mięsnych potraw, np. do pieczonej wieprzowiny.