Tej pożywnej zapiekanki z tartych ziemniaków każdy chce spróbować. Potem proszą o dokładkę

Dodano:
Zapiekanka ziemniaczana Źródło: Shutterstock / Sergii Koval
Młode ziemniaki są coraz tańsze, warto więc sięgać po nie coraz częściej. Dziś pokażę wam, jak prosto i szybko zrobić pyszną zapiekankę ziemniaczaną. Wystarczy sięgnąć po kilka dodatków, które wyniosą ją na wyżyny smaku.

Lubię zapiekanki, bo to w zasadzie pełne dania, które wyciąga się z piekarnika. Da się je zrobić z prostych i tanich składników. Spójrzcie tylko na tę apetyczną zapiekankę ziemniaczaną. Gdy tylko ją przyrządzę, każdy patrzy na nią z ochotą, a jak już spróbuje, zawsze kończy się na dokładce.

Jak przygotować ziemniaki na zapiekankę?

Tę zapiekankę ziemniaczaną robię nieco inaczej, niż klasyczne. Ziemniaki, zamiast kroić w plasterki, ścieram na tarce o dużych oczkach. Dzięki temu potrawa ma dość jednorodną strukturę i dobrze łączy się z pozostałymi składnikami. By jednak zapiekanka nie wyszła zbyt wodnista, usuwam z ziemniaków nadmiar płynu. W tym celu umieszczam startą masę na durszlaku, sicie albo w ściereczce, a potem odciskam z niej nadwyżkę wody. Teraz ziemniaki są gotowe, by połączyć je z pozostałymi składnikami.

Jak zrobić pożywną zapiekankę ziemniaczaną?

Ziemniaki same w sobie są pożywne. Jednak by cała potrawa stała się sycąca i smaczna, warto połączyć je z kilkoma dodatkami. Ja dorzucam do nich pokrojony, wędzony boczek podsmażony z porem. Całość łączę z jajkami i odrobiną mąki, a na końcu przyprawiam. Taką masę przekładam do naczynia do zapiekania i wstawiam do piekarnika. Po 40-50 minutach pieczenia, potrawa jest gotowa.

Przepis: Zapiekanka z tartych ziemniaków

Sycąca zapiekanka ziemniaczana

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
420 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 średniej wielkości por
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju
  • 20 g masła
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówZiemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Umieść je na sicie, odstaw na 10 minut. Po tym czasie z ziemniaków odciśnij nadmiar płynu. Por przekrój wzdłuż na połowę, dokładnie wypłucz, pokrój w plasterki. Boczek pokrój w kostkę.
  2. Łączenie składnikówBoczek wsyp na zimną patelnię i podgrzewaj ją, aż z boczku wytopi się tłuszcz, a boczek stanie się lekko chrupiący. Wtedy dodaj por i smaż go 3-4 minuty, aż zmięknie. Składniki przestudź. W misce wymieszaj odciśnięte ziemniaki, podsmażony boczek z porem, jajka i mąkę. Masę dopraw solą i pieprzem.
  3. PieczenieNaczynie do zapiekania natłuść olejem. Przełóż do niego masę ziemniaczaną, wyrównaj powierzchnię. Posyp ją wiórkami masła. Całość piecz ok. 45 minut w 180 stopniach Celsjusza. Przed podaniem posyp posiekaną natką.

Wskazówka: Z tej samej masy ziemniaczanej można też usmażyć placki. Wystarczy rozgrzać patelnię, wlać trochę oleju i łyżką kłaść na nią porcje ciasta. Po spłaszczeniu smaży się je po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.

Jak podać zapiekankę ziemniaczaną?

Ta zapiekanka ziemniaczana najlepiej smakuje podana na ciepło, np. z kwaśną, gęstą śmietaną, sosem czosnkowym albo jajkiem sadzonym. Można też podać ją, jako dodatek do mięsnych potraw, np. do pieczonej wieprzowiny.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...