Podałam je na przyjęciu i zeszły w mig. Farsz do tych roladek z cukinii zrobiłam z dwóch składników

Dodano:
Roladki z cukinii Źródło: Shutterstock / Tatiana Volgutova
Uwielbiam takie proste i smaczne potrawy, jak te roladki z cukinii. Przygotowałam je ostatnio na przyjęcie urodzinowe i wszyscy się nimi zachwycali. A zrobiłam je w 15 minut z trzech składników.

Cukinia jest obecnie tym warzywem, po które sięgam najczęściej. Jest tania, delikatna w smaku i pasuje do wielu potraw. Robiłam już z niej placki, zupę, zapiekankę. Ostatnio przygotowałam z niej prostą przekąskę na domowe przyjęcie. Nawet się nie spodziewałam, że tak wszystkim posmakuje.

Jak przygotować cukinię na roladki?

Choć cukinię można jeść surową, to po zrumienieniu smakuje o wiele lepiej. Tę przeznaczoną na roladki umyłam, wytarłam, a potem przekroiłam na pół i każdą połówkę pokroiłam wzdłuż w dość cienkie plasterki. Miały grubość ok. 0,5 cm. Zrumieniłam je w opiekaczu do kanapek, więc od razu z dwóch stron. Można też opiec je na ruszcie grilla czy obsmażyć delikatnie na patelni grillowej. Po takiej obróbce termicznej paski warzywa robią się cieńsze i elastyczne. Bardzo łatwo jest je rolować.

Jak zrobić proste roladki z cukinii?

Roladki z cukinii zrobiłam w wersji na jeden kęs. To dlatego cukinię przekroiłam najpierw na połowę. Farsz przygotowałam zaś z dwóch składników. Były to twarożek kanapkowy oraz czosnek. Czosnek przecisnęłam wprost do twarożku, wymieszałam i doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Posmarowałam nim niezbyt grubo plasterki cukinii i zrolowałam. Po ustawieniu roladek na talerzu posypałam je posiekaną natką pietruszki, by jeszcze ładniej się prezentowały.

Przepis: Roladki z cukinii

Proste roladki z cukinii, twarogu i czosnku

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
16
Liczba kalorii
20 w każdej porcji

Składniki

  • 1 średniej wielkości, młoda cukinia
  • 150 g twarożku kanapkowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie cukiniiCukinię umyj, wytrzyj, odkrój końce, przekrój na dwie połówki. Każdą pokrój wzdłuż w pasy o grubości ok. 0,5 cm. Zrumień je w opiekaczu lub na grillowej patelni, wystudź.
  2. Przygotowanie farszuDo kremowego twarożku przeciśnij ząbki czosnku, dodaj trochę soli i pieprzu, wymieszaj.
  3. Formowanie roladekKażdy pasek cukinii posmaruj przygotowanym farszem. Zwiń dość ścisłe roladki. Ustaw je na talerzu, posyp posiekaną zieleniną.

Co można dodać do farszu do roladek?

Jeśli chcecie odmienić nieco smak tego farszu do roladek z cukinii, oto kilka podpowiedzi. Roladki będą jeszcze smaczniejsze, jeśli twarożek wymieszacie z niewielką ilością serka mascarpone. Do farszu możecie też dodać trochę drobno posiekanej papryki czerwonej słodkiej lub ostrej. Dobrze też będzie pasować zielenina, np. natka pietruszki, szczypiorek, bazylia, koperek.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...