Podałam je na przyjęciu i zeszły w mig. Farsz do tych roladek z cukinii zrobiłam z dwóch składników
Cukinia jest obecnie tym warzywem, po które sięgam najczęściej. Jest tania, delikatna w smaku i pasuje do wielu potraw. Robiłam już z niej placki, zupę, zapiekankę. Ostatnio przygotowałam z niej prostą przekąskę na domowe przyjęcie. Nawet się nie spodziewałam, że tak wszystkim posmakuje.
Jak przygotować cukinię na roladki?
Choć cukinię można jeść surową, to po zrumienieniu smakuje o wiele lepiej. Tę przeznaczoną na roladki umyłam, wytarłam, a potem przekroiłam na pół i każdą połówkę pokroiłam wzdłuż w dość cienkie plasterki. Miały grubość ok. 0,5 cm. Zrumieniłam je w opiekaczu do kanapek, więc od razu z dwóch stron. Można też opiec je na ruszcie grilla czy obsmażyć delikatnie na patelni grillowej. Po takiej obróbce termicznej paski warzywa robią się cieńsze i elastyczne. Bardzo łatwo jest je rolować.
Jak zrobić proste roladki z cukinii?
Roladki z cukinii zrobiłam w wersji na jeden kęs. To dlatego cukinię przekroiłam najpierw na połowę. Farsz przygotowałam zaś z dwóch składników. Były to twarożek kanapkowy oraz czosnek. Czosnek przecisnęłam wprost do twarożku, wymieszałam i doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Posmarowałam nim niezbyt grubo plasterki cukinii i zrolowałam. Po ustawieniu roladek na talerzu posypałam je posiekaną natką pietruszki, by jeszcze ładniej się prezentowały.
Przepis: Roladki z cukinii
Proste roladki z cukinii, twarogu i czosnku
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 16
- Liczba kalorii
- 20 w każdej porcji
Składniki
- 1 średniej wielkości, młoda cukinia
- 150 g twarożku kanapkowego
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
- Przygotowanie cukiniiCukinię umyj, wytrzyj, odkrój końce, przekrój na dwie połówki. Każdą pokrój wzdłuż w pasy o grubości ok. 0,5 cm. Zrumień je w opiekaczu lub na grillowej patelni, wystudź.
- Przygotowanie farszuDo kremowego twarożku przeciśnij ząbki czosnku, dodaj trochę soli i pieprzu, wymieszaj.
- Formowanie roladekKażdy pasek cukinii posmaruj przygotowanym farszem. Zwiń dość ścisłe roladki. Ustaw je na talerzu, posyp posiekaną zieleniną.
Co można dodać do farszu do roladek?
Jeśli chcecie odmienić nieco smak tego farszu do roladek z cukinii, oto kilka podpowiedzi. Roladki będą jeszcze smaczniejsze, jeśli twarożek wymieszacie z niewielką ilością serka mascarpone. Do farszu możecie też dodać trochę drobno posiekanej papryki czerwonej słodkiej lub ostrej. Dobrze też będzie pasować zielenina, np. natka pietruszki, szczypiorek, bazylia, koperek.