Usmażyłam chleb w jajku, ale dodałam coś jeszcze. Teraz takie tosty jemy codziennie

Dodano:
Tosty francuskie Źródło: Katarzyna Świerczyńska
To nie są zwykłe tosty francuskie, choć zasada jest podobna. Te chrupiące kromki powstały trochę przypadkiem, a okazały się genialne.

U mnie w domu lubimy pieczywo podawane na ciepło: czy to grzanki, czy to tosty. Na sycące śniadanie robię wytrawne tosty francuskie i tak miało być tym razem: to smażony pszenny chleb namoczony w jajku i mleku. Okazało się jednak, że mleko się skończyło. Miałam jednak opakowanie śmietany 18% i ją dodałam do jajek. Efekt? Rewelacyjne tosty, które teraz robię właśnie w takiej wersji (eksperymentowałam jeszcze ze śmietanką kremówką, też wychodzi super).

Jak zrobić tosty francuskie, ale ze śmietaną?

Ten przepis jest bardzo prosty, a cała idea tostów francuskich wywodzi się od tego, aby nie marnować czerstwego już pieczywa. Najlepsze na takie tosty jest pieczywo pszenne (ale można też eksperymentować z innym). Wystarczy namoczyć kromki w jajku rozmąconym ze śmietaną (to moja wersja, w oryginalnej jest mleko) i usmażyć na patelni, a potem położyć na tosty ulubione dodatki.

Przepis: Tosty z jajkiem i śmietaną

Chleb smażony w jajku.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
273 w każdej porcji

Składniki

  • 4 kromki pszennego chleba
  • 2 jajka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • oliwa lub masło do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie jajekJajka rozmąć i dobrze wymieszaj ze śmietaną.
  2. Smażenie tostówNa patelni rozgrzej oliwę lub masło. Kromki namaczaj w jajkach i kładź na patelnię. Smaż na złoto z obu stron.

Jak podawać tosty francuskie?

Wytrawne tosty francuskie, niezależnie od tego, czy zrobisz je z mlekiem, czy ze śmietaną, to idealna baza pod różnego rodzaju dodatki. Moja propozycja to: dojrzewająca karkówka, pomidory, sałata rzymska i listki bazylii. Wszystko dodatkowo skropiłam dobrą oliwą. Ale na takie tosty możesz kłaść wszystko, co lubisz, lub co akurat masz w lodówce. Oto kilka pysznych inpiracji:

  • łosoś wędzony, serek śmietankowy i kapary,
  • pieczarki smażone na maśle z czosnkiem, posypane parmezanem,
  • awokado w plasterkach, pomidory, cebula i odrobina białego pieprzu,
  • ser camembert, gruszka i odrobina miodu
  • szynka parmeńska, rukola i ser mozzarella,
  • twaróg, rzodkiewka i szczypiorek
  • smażona cukinia, feta i oliwki
  • makrela wędzona, masło i plasterki ogórka.

Oczywiście zachęcam do tego, aby tworzyć własne, pyszne kompozycje.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...