Z 4 składników robię makaron z patelni, który smakuje jak z restauracji. Zrób obiad w 30 minut
Kiedy po całym dniu wracam do domu i jedyne, o czym marzę, to szybki, ciepły i sycący posiłek, wtedy na ratunek przychodzi moje ulubione danie makaronowe z patelni. Wszystkie składniki gotują się razem w jednym naczyniu, co minimalizuje czas spędzony w kuchni i ilość zmywania. To idealne rozwiązanie dla każdego, kto żyje w ciągłym biegu.
Jak zrobić szybkie danie makaronowe z patelni?
Danie makaronowe z kurczakiem patelni jest proste w przygotowaniu. Najpierw podsmażam boczek, a następnie kurczaka, cebulę, pieczarki i czosnek. Obsmażone składniki zdejmuję z patelni i wrzucam suchy makaron (używam grubych wstążek, ale doskonale sprawdzą się również świderki, rurki, kokardki, muszelki, makaron spaghetti) oraz dodaję bulion. Gotuję makaron pod przykryciem, aż stanie się elastyczny, dodaję wcześniej podsmażone składniki i duszę razem do miękkości. Na koniec odparowuję nadmiar płynu i dodaję śmietankę kremówkę, dzięki której powstaje delikatny w smaku, aksamitny sos.
Przepis: Danie makaronowe z kurczakiem patelni
Ten szybki obiad syci i smakuje obłędnie.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 725 w każdej porcji
Składniki
- 200 g suchego makaronu
- 2 piersi kurczaka
- 100 g wędzonego boczku
- 150 g pieczarek
Dodatkowo:
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka oregano
- sól i pieprz
Na sos:
- 3 szklanki bulionu drobiowego
- 1 i 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
- sól i pieprz
Do dekoracji:
- gałązka rozmarynu
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówPiersi kurczaka oczyść, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój mięso na mniejsze kawałki (możesz np. zrobić z jednej piersi 2-3 małe filety) oraz oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Boczek pokrój w kostkę lub paseczki. Cebulę i czosnek posiekaj. Pieczarki pokrój w plasterki lub ćwiartki.
- Smażenie boczku i kurczakaNa oliwie z oliwek podsmaż boczek – jeżeli boczek jest tłusty, to zrezygnuj z dodawania oliwy (uważaj, żeby tłuszcz się nie przypalił). Zdejmij boczek łyżką cedzakową i dodaj kurczaka. Obsmaż mięso z każdej strony i zdejmij z patelni.
- Smażenie pieczarek, cebuli i czosnkuNa patelni po smażeniu mięsnych dodatków podsmaż pieczarki razem z cebulą i czosnkiem, a następnie zdejmij łyżką cedzakową.
- Gotowanie makaronuWlej na patelnię bulion i dodaj suchy makaron. Gotuj na małym ogniu, aż makaron stanie się elastyczny. Wskazówka: jeżeli tłuszcz się przypalił, to umyj patelnię przed dodaniem bulionu i makaronu.
- Dodanie mięsnych i warzywnych dodatkówDodaj na patelnię mięso, boczek oraz grzyby. Delikatnie wymieszaj składniki i duś pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż makaron będzie miał pożądaną konsystencję.
- Dodanie śmietanki kremówkiZdejmij pokrywkę, zredukuj nadmiar płynu (jeżeli jest to konieczne) i dodaj śmietankę. Wymieszaj i gotuj, aż sos zyska gęstą konsystencję.
Przed podaniem potrawę dekoruję rozmarynem. Gorące danie możesz też posypać natką pietruszki, szczypiorkiem lub cebulką dymką.
Opcjonalne dodatki do dania makaronowego z patelni
Jednogarnkowe potrawy pozwalają eksperymentować w kuchni i są idealne, jeżeli priorytetem jest niemarnowanie żywności. Danie makaronowe z patelni możesz również przygotować z resztkami kurczaka lub innego mięsa smażonego i pieczonego, mięsem mielonym, podsmażoną kiełbasą oraz bez mięsnych dodatków.
Na patelnię możesz dorzucić różne warzywa np. różyczki brokułu, brukselkę, fasolkę szparagową, kolorowe papryki, pora, selera naciowego, a także cukinię. Pieczarki możesz zastąpić grzybami leśnymi lub boczniakami. Sos na bazie bulionu oraz śmietanki to również jedna z kilku opcji. Śmietankę kremówkę możesz zastąpić np. passatą pomidorową, jogurtem naturalnym, śmietaną 12% oraz nabiałem wymieszanym z 2-3 surowymi jajkami. Świetnym dodatkiem do potrawy są także domowe sosy ze słoika np. sos grzybowy, warzywne leczo lub sos słodko-kwaśny.