Ten przepis na batoniki owsiane zasługuje na medal. Zrób, a zapomnisz o sklepowych
Batoniki chrupiąca malina to idealne połączenie płatków owsianych, miodu, masła, orzechów i migdałów oraz soczystych malin. Przygotowanie całej góry słodkiej przekąski nie jest trudne, a efekt przerośnie twoje najśmielsze oczekiwania. Gotowe batony zbożowe mogą się schować!
Jakie płatki owsiane nadają się na zdrową przekąskę?
Na batoniki oraz spód do ciast najlepsze są płatki owsiane, które nie zostały nadmiernie przetworzone. Płatki owsiane zwykłe (całe, rozgniecione ziarno owsa) oraz płatki owsiane górskie (owies jest rozdrabniany przed zgniataniem) zawierają najwięcej błonnika pokarmowego, witamin i minerałów. Płatki owsiane błyskawiczne oraz różne wynalazki z kategorii fit mieszanek, gotowców instant itp. mają znikome wartości odżywcze, bo w ich składzie można znaleźć cukry pod przeróżną postacią, konserwanty, a także sztuczne aromaty. To samo tyczy się gotowych batonów zbożowych, które pod względem smaku i wartości odżywczych nie umywają się do domowej wersji.
Jak zrobić batoniki chrupiąca malina?
Przygotowanie pysznych batoników zbożowych z malinami nie zabiera dużo czasu. Spód słodkiej przekąski przygotowuję z płatków owsianych górskich, orzechów laskowych, migdałów, miodu oraz masła. Składniki spodu mieszam, wykładam do formy i dodaję konfiturę malinową ze świeżymi malinami, a następnie przygotowuję aromatyczną „kruszonkę” i wstawiam deser do piekarnika. Po wystudzeniu i schłodzeniu w lodówce dzielę ciasto na porcje.
Przepis: Batoniki chrupiąca malina
Chrupiąca, orzechowo-owsiana warstwa przełamana jest soczystą, kwaskowatą malinową nutą.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 2 godz. 20 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 320 w każdej porcji
Składniki
Na spód:
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów laskowych
- 1/2 szklanki drobno posiekanych migdałów
- 1 łyżka miodu
- 80 g roztopionego masła
Na nadzienie:
- 150 g konfitury malinowej
- 150 g świeżych malin
Na kruszonkę:
- 1 szklanka zmielonych na pył płatków owsianych górskich
- 1/2 szklanki zmielonych orzechów laskowych
- 1/2 szklanki zmielonych migdałów
- 80 g zimnego masła
- 2 łyżki cukru
Sposób przygotowania
- Przygotowanie spoduW dużej misce umieść płatki owsiane, orzechy, migdały, miód i roztopione masło. Wymieszaj i przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20 x 20 cm. Mocno uklep.
- Przygotowanie kruszonkiWymieszaj zmielone płatki owsiane, orzechy, migdały i cukier (możesz dodać więcej cukru oraz wanilię do smaku). Dodaj pokrojone masło i rozcieraj składniki dłońmi, aż powstanie gruba kruszonka.
- WykonanieWymieszaj konfiturę malinową ze świeżymi owocami i wyłóż na spód, a następnie posyp kruszonką.
- PieczeniePiecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 35-40 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika, wystudź, wstaw do lodówki na 2 godziny i pokrój na kawałki.
Wskazówka: batoniki chrupiąca malina można również przygotować w wersji bez pieczenia. Wystarczy wyłożyć na spód owocowe nadzienie i posypać domową granolą lub po prostu udekorować uprażonymi na suchej patelni orzechami laskowymi, włoskimi, makadamia, migdałami, pistacjami, pestkami dyni lub słonecznika.