Aromatyczne udka z kurczaka smakują jak z restauracji. Sekret to prosta marynata

Dodano:
Pieczone udka z kurczaka Źródło: Shutterstock / Angelika Heine
Pieczone udka z kurczaka to popularny dodatek do obiadu. Można je przygotować na wiele sposobów, a smak zależy od dodatków. Łap nasz pomysł na aromatyczną marynatę do takiego mięsa.

Udka z kurczaka to stosunkowo niedrogie mięso, dlatego wiele osób chętnie je wykorzystuje. Nasz pomysł na nie, to pieczone udka w marynacie z białym pieprzem i cytrusowym akcentem. Robi się je łatwo, a smakują i wyglądają wybornie. Obłędny, apetyczny zapach, poczujesz już w trakcie pieczenia.

Jak zrobić pieczone udka z kurczaka?

Sekret aromatycznego i pełnego smaku mięsa to marynata. Nasza to połączenie aromatów białego pieprzu, czosnku, miodu i soku z cytryny. Aby zrobić marynatę, wystarczy wymieszać wszystkie składniki podane w przepisie i natrzeć mięso.

Mięso z kurczaka nie potrzebuje bardzo długiego marynowania, ale niech to nie będzie mniej niż godzina. Idealnie, jeśli wstawisz je do lodówki na dwie godziny, a jeśli tak ci wygodniej – możesz zamarynować mięso wieczorem i wyjąć z lodówki następnego dnia.

Do samego pieczenia dorzucamy jeszcze dwa aromatyczne dodatki: kawałki cytryn i gałązki rozmarynu. Jeśli chcesz, aby gotowe mięso miało bardzo chrupiącą skórkę, możesz w trakcie pieczenia spryskać je delikatnie wodą. Czas pieczenia jest orientacyjny, bo zależy od wielkości udek. Zwykle jednak nie jest to mniej niż 40 minut.

Przepis: Pieczone udka z kurczaka

Pomysł na aromatyczne mięso do obiadu.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
554 w każdej porcji

Składniki

  • 4 udka z kurczaka

na marynatę:

  • 1,5 łyżeczki zmielonego białego pieprzu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 płaska łyżeczka soli

dodatkowo:

  • 1 cytryna
  • 4 gałązki rozmarynu

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie mięsaWszystkie składniki na marynatę wymieszaj i natrzyj udka z kurczaka. Odstaw mięso na minimum godzinę do lodówki.
  2. Pieczenie udekMięso przełóż na blachę do pieczenia. Między kawałki kurczaka połóż pokrojoną w ćwiartki cytrynę i gałązki rozmarynu. Piecz ok. 40-50 minut w temperaturze 190 stopni.

Z czym podawać pieczone udka z kurczaka?

Udka z kurczaka z naszego przepisu to bardzo uniwersalne mięso do obiadu, które sprawdzi się w różnych zestawieniach. Udka świetnie smakują zaserwowane np. z ryżem i surówką z pomidorów z dodatkiem smakowej oliwy (np. bazyliowej lub rozmarynowej). Można je też podawać z ziemniakami (są doskonałe do pieczonych ziemniaków) czy frytkami.

Jeśli zostanie ci takie mięso z obiadu, możesz je skroić z kości i dodać do sałatki (np. z kapusty pekińskiej, pomidorów i czerwonej cebuli) lub kłaść na kanapki czy zawijać w tortille z innymi dodatkami.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...