Aromatyczne udka z kurczaka smakują jak z restauracji. Sekret to prosta marynata
Udka z kurczaka to stosunkowo niedrogie mięso, dlatego wiele osób chętnie je wykorzystuje. Nasz pomysł na nie, to pieczone udka w marynacie z białym pieprzem i cytrusowym akcentem. Robi się je łatwo, a smakują i wyglądają wybornie. Obłędny, apetyczny zapach, poczujesz już w trakcie pieczenia.
Jak zrobić pieczone udka z kurczaka?
Sekret aromatycznego i pełnego smaku mięsa to marynata. Nasza to połączenie aromatów białego pieprzu, czosnku, miodu i soku z cytryny. Aby zrobić marynatę, wystarczy wymieszać wszystkie składniki podane w przepisie i natrzeć mięso.
Mięso z kurczaka nie potrzebuje bardzo długiego marynowania, ale niech to nie będzie mniej niż godzina. Idealnie, jeśli wstawisz je do lodówki na dwie godziny, a jeśli tak ci wygodniej – możesz zamarynować mięso wieczorem i wyjąć z lodówki następnego dnia.
Do samego pieczenia dorzucamy jeszcze dwa aromatyczne dodatki: kawałki cytryn i gałązki rozmarynu. Jeśli chcesz, aby gotowe mięso miało bardzo chrupiącą skórkę, możesz w trakcie pieczenia spryskać je delikatnie wodą. Czas pieczenia jest orientacyjny, bo zależy od wielkości udek. Zwykle jednak nie jest to mniej niż 40 minut.
Przepis: Pieczone udka z kurczaka
Pomysł na aromatyczne mięso do obiadu.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 554 w każdej porcji
Składniki
- 4 udka z kurczaka
na marynatę:
- 1,5 łyżeczki zmielonego białego pieprzu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 płaska łyżeczka soli
dodatkowo:
- 1 cytryna
- 4 gałązki rozmarynu
Sposób przygotowania
- Szykowanie mięsaWszystkie składniki na marynatę wymieszaj i natrzyj udka z kurczaka. Odstaw mięso na minimum godzinę do lodówki.
- Pieczenie udekMięso przełóż na blachę do pieczenia. Między kawałki kurczaka połóż pokrojoną w ćwiartki cytrynę i gałązki rozmarynu. Piecz ok. 40-50 minut w temperaturze 190 stopni.
Z czym podawać pieczone udka z kurczaka?
Udka z kurczaka z naszego przepisu to bardzo uniwersalne mięso do obiadu, które sprawdzi się w różnych zestawieniach. Udka świetnie smakują zaserwowane np. z ryżem i surówką z pomidorów z dodatkiem smakowej oliwy (np. bazyliowej lub rozmarynowej). Można je też podawać z ziemniakami (są doskonałe do pieczonych ziemniaków) czy frytkami.
Jeśli zostanie ci takie mięso z obiadu, możesz je skroić z kości i dodać do sałatki (np. z kapusty pekińskiej, pomidorów i czerwonej cebuli) lub kłaść na kanapki czy zawijać w tortille z innymi dodatkami.