Zostaje po rosole, więc szykuję pierogi. Do farszu zawsze dodaję 2 łyżki pysznego produktu

Dodano:
Pierogi Źródło: Shutterstock / Elzbieta Sekowska
Moja rodzina, a zwłaszcza dzieci uwielbiają pierogi z mięsem. Robię je, gdy tylko zostanie mięso po rosole. By farsz był wilgotny i smaczniejszy zawsze dodaję do niego 2 łyżki popularnego produktu.

Pierogi to tradycyjna potrawa kuchni polskiej. Nie robi się ich błyskawicznie, ale nie ma też co przesadzać, że są bardzo pracochłonne. Ja zwykle rozkładam sobie w czasie przygotowanie farszu i ciasta, bo farsz robię np. rano, a pierogi lepię po południu. Wtedy ich przygotowanie idzie szybko. A przy farszu z mięsa po rosole naprawdę nie ma dużo pracy.

Jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi?

Podstawą smacznych, udanych pierogów jest ciasto. Musi być na tyle elastyczne, by łatwo dało się z niego formować pierogi i je skutecznie zlepiać. Nie może być też zbyt twarde, bo wtedy po ugotowaniu pierogi będą sztywne i niesmaczne.

By przygotować dobre ciasto, tak naprawdę wystarczą dwa składniki – mąka i woda. Mąka najlepiej jeśli zawiera sporo glutenu, czyli jest np. typu 500, zaś woda powinna być dobrze ciepła, aby ułatwić pęcznienie glutenu. Właśnie to białko zapewnia ciastu elastyczność i sprężystość. Do ciasta warto też dodać trochę soli i 1-2 łyżki tłuszczu, np. oleju, stopionego masła. Tłuszcz zwiększa smakowitość ciasta, a przy okazji zapobiega jego wysychaniu.

Jak zrobić pierogi z mięsem po rosole?

Pierogi z mięsem po rosole są bardzo smaczne i proste do zrobienia. W końcu mamy już ugotowane mięso, a więc podstawę farszu. Mięso u mnie zwykle jest różnych gatunków, czyli trochę wołowiny, indyka i kurczaka. Oczyszczam je tylko z kości, skóry i tłuszczu i drobno kroję. Potem blenduję, ale tak pół na pół, czyli tylko częściowo, by były wyczuwalne kawałki mięsa.

Teraz dodaję podsmażoną na oleju cebulkę, która dodaje całości smaku oraz 1-2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany – łączy ona kawałeczki mięsa, zwiększa wilgotność farszu i podnosi jego smak. Jak dla mnie jest lepsza od jajka.

Przepis: Pierogi z mięsem po rosole

Pożywne pierogi z mięsnym farszem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
440 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml dobrze ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju lub roztopionego masła
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz:

  • ok. 400 g mięsa z rosołu (np. kurczak, indyk, wołowina)
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła lub oleju
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaZ podanych składników zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką lub miską i odstaw na 15-20 minut, by nabrało odpowiedniej konsystencji.
  2. Przygotowanie farszuMięso oczyść, posiekaj, lekko zblenduj. Cebulkę posiekaj, zeszklij na oleju, dodaj do mięsa. Dodaj też śmietanę, całość wymieszaj. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. FormowanieCiasto podziel na 3-4 części. Każdą rozwałkuj na cienki placek, szklanką wykrój z niego krążki. Na każdy połóż trochę farszu, dokładnie zlep brzegi.
  4. GotowaniePierogi wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj na średnim ogniu, licząc ok. 2-3 minuty od momentu, jak wypłyną na powierzchnię wody.

Jak podać pierogi z mięsem?

Pierogi z mięsem zwykle podaję okraszone zeszkloną na oleju cebulką. Ja i mój mąż lubimy dodać jeszcze łyżkę kwaśnej, gęstej śmietany do maczania. Oczywiście można je też polać samym stopionym masłem albo zrumienionym na patelni, wędzonym boczkiem.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...