Te pyszne ciasteczka robię z samych zdrowych składników. Płatki owsiane to ich podstawa

Dodano:
Ciasteczka marchewkowe Źródło: Shutterstock / Chatham172
Ciasteczka są świetne na przekąskę i mają tę zaletę, że można je dość długo przechowywać. Dziś zdradzę wam przepis na superzdrowe ciasteczka z płatków owsianych i trzech wartościowych dodatków.

Lubię mieć ciasteczka w swoich zapasach, bo gdy najdzie ochota na słodkie, można je wyjąć i schrupać. Zwracam jednak uwagę na to, by ta słodka przekąska była nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Dlatego najczęściej robię ciasteczka z płatków owsianych. Te dzisiejsze są wyjątkowo zdrowe, bo zawierają jeszcze trzy cenne składniki.

Jakie płatki owsiane wybrać na ciasteczka?

Płatki owsiane są dostępne w dwóch wersjach: zwykłej (sprzedawane też pod nazwą „górskie”) i błyskawicznej. Pierwsze to tak naprawdę jedynie zgniecione ziarno owsa, drugie są nieco bardziej przetworzone. Zwykłe płatki są większe, grubsze, a po ugotowaniu, twardsze. Charakteryzują się jednak wyższą wartością odżywczą. Zawierają bowiem więcej błonnika i witamin z grupy B. Płatki błyskawiczne są delikatniejsze i wymagają krótszej obróbki termicznej.

Do ciasteczek można wybrać obie wersje płatków, w zależności od tego, na jakich walorach nam zależy. Jedne i drugie płatki możemy też wcześniej zblendować, by ich struktura była mniej wyczuwalna.

Jak zrobić superzdrowe ciasteczka owsiane?

Ciasteczka owsiane mają wysoką wartość odżywczą, a te moje są nadzwyczaj zdrowe. To dlatego, że oprócz płatków owsianych zawierają też inne, cenne składniki. Są to: starta marchewka, pestki dyni i siemię lniane. Do ciasta dodaję również jajko, które ma zespolić składniki, a także trochę mąki pełnoziarnistej, brązowego cukru i oleju kokosowego. Takie ciasteczka serwuję rodzinie bez wyrzutów sumienia, bo wiem, że podaję im co najlepsze.

Przepis: Ciasteczka owsiane z marchewką

Superzdrowe ciasteczka owsiane z dodatkiem marchewki, pestek dyni i siemienia lnianego

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
75 w każdej porcji

Składniki

  • 2 marchewki
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • ½ szklanki mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej
  • ¼ szklanki brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 2-3 łyżki pestek dyni
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaMarchewkę obierz, zetrzyj na średnich oczkach. Wymieszaj ją z jajkiem, olejem i cukrem. W drugiej misce wymieszaj suche składniki. Potem do mokrych składników dodaj suche i całość krótko wymieszaj.
  2. Formowanie i pieczenieBlachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką kładź na nią porcje ciasta, lekko je spłaszczaj. Ciasteczka piecz 15-18 minut w 190 stopniach Celsjusza. Wystudź na kratce.

Co jeszcze warto dodać do ciasteczek owsianych?

Do ciasta na ciasteczka owsiane możecie też dorzucić inne wartościowe składniki. Z pewnością dobrze będą tu pasować: pestki słonecznika, suszone owoce, mak, wiórki kokosowe, siekane orzechy czy czekolada deserowa.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...