Takiego dżemu nie kupisz w żadnym sklepie. Zrobisz go ekspresowo z czterech składników
Kiedyś półki w spiżarni uginały się od domowych przetworów. Dziś bez problemu można kupić gotowe soki, syropy, dżemy czy kompoty. Gotowe nie oznacza jednak, że tak smaczne, jak domowe. Dlatego zawsze staram się przygotować, choć kilka słoiczków ulubionych przysmaków. Z pewnością należy do nich dżem brzoskwiniowy.
Jakie brzoskwinie wybrać na dżem?
Na dżem brzoskwiniowy najlepiej wybierać dojrzałe, ale nie przejrzałe owoce. Powinny być aromatyczne, miękkie, ale nie papkowate. Tylko takie będą odpowiednio słodkie i pełne smaku, dzięki czemu będziemy mogli do nich dodać mniej cukru. Warto też zwrócić uwagę, by miąższ dosyć dobrze odchodził od pestki. Wtedy łatwiej będzie nam oczyścić owoce.
Jak szybko zrobić dżem brzoskwiniowy?
Dżem brzoskwiniowy robi się naprawdę szybko. A najwięcej czasu w jego przygotowaniu zajmuje obieranie owoców. Warto to zrobić, bo dzięki temu dżem ma ładny, jednolity kolor i delikatną strukturę. By usunąć skórkę z brzoskwiń, owoce trzeba umyć, naciąć ich skórkę na krzyż, a potem zanurzyć na 30-60 sekund we wrzątku. Potem od razu trzeba je przełożyć do zimnej wody, dzięki czemu skórkę da się łatwo zdjąć.
Obrane owoce przekrawamy na pół, usuwamy z nich pestki, a miąższ kroimy w kostkę. Wsypujemy go do garnka, dodajemy cukier, sok z cytryny i gotujemy na średnim ogniu, aż zaczną się rozpadać. Potem wsypujemy trochę środka żelującego i po 3-5 minutach gotowania dżemem można napełniać słoiczki.
Przepis: Dżem brzoskwiniowy
Szybki, domowy dżem z aromatycznych brzoskwiń
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 80 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg brzoskwiń
- ok. 250-300 g cukru (w zależności od słodkości owoców)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 0,5-1 opakowanie środka żelującego (w zależności od rodzaju)
Sposób przygotowania
- Przygotowanie owocówBrzoskwinie umyj, sparz wrzątkiem, przełóż do zimnej wody, obierz ze skórki. Usuń pestki, pokrój na kawałki.
- Gotowanie dżemuPokrojone owoce wsyp do garnka, dodaj cukier i sok z cytryny. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż do zagotowania. Gotuj na małym ogniu, aż zaczną się rozpadać. Wtedy dodaj środek żelujący i całość dokładnie wymieszaj. Gotuj jeszcze ok. 5 minut, często mieszając.
- Napełnianie słoikówGorącym dżem napełnij nieduże, wyparzone słoiczki. Wytrzyj dokładnie krawędzie słoików, nałóż pokrywki, szczelnie zakręć. Słoiki ustaw na pokrywkach na ręczniku. Pozostaw je do wystudzenia.
Do czego wykorzystać dżem brzoskwiniowy?
Dżem brzoskwiniowy to obok malinowego ulubiony dżem mojej rodziny. Jest delikatny i niezbyt słodki. Z tego powodu doskonale nadaje się do smarowania naleśników, gofrów czy kanapek z twarożkiem. Można nim też przekładać biszkopt czy podawać go do racuchów.