Na zrobienie tego malinowego dżemu wystarczy pół godziny. Rodzina nie chce jeść innego
Na sklepowych półkach dżemów jest do wyboru i koloru. W ostatnich latach moja rodzina pokochała dżem malinowy, który jednak nie jest tak popularny, jak truskawkowy czy wiśniowy. Doskonale nadaje się nie tylko do smarowania naleśników i gofrów, ale też na kanapki z twarogiem albo do przekładania ciast. Ten domowy robię w pół godziny i wychodzi przepyszny.
Jak przygotować maliny na dżem?
Wiele osób zastanawia się, czy należy myć maliny. Warto to zrobić, bo na ich powierzchni, podobnie jak na innych owocach, zbiera się kurz. By jednak te delikatne owoce nie rozpadły się w czasie mycia i nie nasiąkły wodą, najlepiej jest wcześniej umieścić je na sicie. Teraz trzeba je przepłukać pod bieżącą, zimną wodą, ale nie pod dużym ciśnieniem. Ono właśnie mogłoby zniszczyć strukturę tych miękkich owoców. Po odsączeniu maliny są gotowe do przerobu.
Jak zrobić szybki dżem malinowy?
Dżem malinowy na zimę robię dosłownie w pół godziny. I to łącznie z napełnieniem słoiczków. Do jego przygotowania oprócz owoców używam cukru, soku z cytryny i środka żelującego. Niektórzy są przeciwnikami tego ostatniego, ale ma wiele zalet. Po pierwsze mocno skraca czas przygotowania przetworów, a po drugie umożliwia ograniczenie dodawanego cukru. Zapewnia też dżemowi odpowiednią konsystencję. W moim domu wszyscy lubią lekko płynny i niezbyt słodki dżem. Tradycyjny jest dla nich za słodki i zbyt twardy.
Przepis: Szybki dżem malinowy
Dżem malinowy z dodatkiem środka żelującego
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 50 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg malin
- ok. 150 g cukru
- ok. 1/2 torebki środka żelującego
- 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania
- Czynności wstępneSłoiki umyj, opłucz, wypiecz w piekarniku. Maliny umieść na sicie lub w durszlaku, opłucz pod niedużym ciśnieniem pod bieżącą, zimną wodą. Dokładnie osącz.
- Gotowanie dżemuMaliny umieść w garnku z grubszym dnem. Dodaj cukier i podgrzewaj je, aż do zagotowania. Gotuj kilka minut, aż owoce się rozpadną. Dodaj wtedy sok z cytryny i środek żelujący. Dokładnie wymieszaj, gotuj jeszcze kilka minut.
- Napełnianie słoikówGorącym dżemem napełnij małe słoiczki (pojemność ok. 250 ml). Dokładnie wytrzyj krawędzie słoików, nałóż suche pokrywki, szczelnie zakręć. Ustaw na pokrywkach na ręczniku i pozostaw do wystygnięcia.
Wskazówka: Ilość środka żelującego możecie zwiększyć, jeśli chcecie otrzymać bardziej gęsty, a nawet zwarty dżem. Maksymalnie dodajcie go torebkę.
Jak zrobić tradycyjny dżem malinowy?
Jeśli jednak chcecie przygotować domowy dżem malinowy w tradycyjny sposób, to też jest proste. Trzeba jednak uzbroić się w większą cierpliwość, bo taki dżem należy gotować grubo ponad godzinę. W tym czasie naturalnie gęstnieje i coraz chętniej przywiera do dna garnka, więc trzeba go dość często mieszać. W miejsce środka żelującego dodaje się też więcej cukru. Na 1 kg malin należy użyć ok. 300 g cukru i 1-2 łyżki soku z cytryny. Gęstym dżemem napełnia się wyparzone słoiczki, zakręca, ustawia na pokrywkach i zostawia do wystygnięcia.