Ten kurczak w aksamitnym sosie schodzi u mnie na pniu. Jego sekretem są trzy składniki
Lubię mieć w zapasach filet z kurczaka. To dlatego, że raz-dwa można zamienić go na różne potrawy, również te obiadowe. Dziś pokażę wam, jak zrobić smaczne mięso w aksamitnym, aromatycznym sosie. A to wszystko dosłownie w pół godziny. Zdążycie je więc przyrządzić nawet po powrocie z pracy.
Jak przygotować filet z kurczaka do duszenia?
Filet z kurczaka to delikatne mięso, które nie wymaga długiej obróbki termicznej. Wystarczy mu pół godziny i nie można przesadzać z czasem, bo mięso zrobi się suche i niesmaczne.
Nim jednak zaczniecie dusić filet z kurczaka w sosie, powinniście wykonać dwie proste czynności. To przyprawienie mięsa i jego obsmażenie na patelni. Dzięki temu filet będzie smaczny i zachowa w środku dużo soków. Smażyć i dusić można pojedyncze filety z kurczaka w całości, a także krojone w plastry. Trzeba jednak pamiętać o tym, że mniejsze kawałki wymagają krótszego smażenia i duszenia.
Jak zrobić filet z kurczaka duszony w aksamitnym sosie?
Zrumienienie fileta z kurczaka to pierwszy krok do przygotowania mięsa duszonego w sosie. By sos wyszedł aksamitny, zrumienione mięso podlewam słodką śmietanką i dodaję do niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Po ok. 15 minutach duszenia mięso jest gotowe. Wtedy doprawiam je do smaku, dodaję posiekany koperek i podgrzewam całość jeszcze 1-2 minuty.
Przepis: Kurczak w sosie koperkowym
Filet z piersi kurczaka duszony w sosie śmietanowym z dodatkiem czosnku i koperku
- Kategoria
 - Danie główne
 - Rodzaj kuchni
 - europejska
 - Czas przygotowania
 - 10 min.
 - Czas gotowania
 - 20 min.
 - Liczba porcji
 - 4
 - Liczba kalorii
 - 390 w każdej porcji
 
Składniki
- 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka
 - 2 łyżki oleju
 - 300 ml śmietanki 30%
 - 2 ząbki czosnku
 - koperek
 - sól, pieprz
 
Sposób przygotowania
- Obsmażanie mięsaFilety z kurczaka oczyść, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Każdy pokrój na 3-4 kawałki. Oprósz je solą i pieprzem, krótko obsmaż ze wszystkich stron na patelni z olejem.
 - Duszenie kurczakaObsmażone mięso podlej podgrzaną śmietanką. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, trochę soli i pieprzu. Duś mięso ok. 15-20 minut, aż będzie miękkie. W połowie duszenia obróć kawałki na drugą stronę. Sos dopraw, dodaj posiekany koperek, całość podgrzewaj 1-2 minuty.
 
Jak podać filet z kurczaka duszony w aksamitnym sosie?
Filet z kurczaka duszony w aksamitnym sosie moim zdaniem najlepiej smakuje podany z ryżem lub grubszym makaronem. Można też podać go z kaszą jęczmienną. To danie obiadowe warto uzupełnić porcją surówki, np. z młodej marchewki, z młodej kapusty czy sałatą z dodatkiem warzyw, np. pomidorków koktajlowych, świeżego ogórka, cebuli, papryki.