Ten trik na pomidory pokazał mi kucharz z MasterChefa. Zrób ten genialny dodatek do serów i grzanek

Dodano:
Pieczenie pomidorów Źródło: WPROST.pl / Robert Stachnik
Te pieczone pomidory to doskonały dodatek do serów, kanapek, sałatek i innych dań. Są niezwykle aromatyczne i smaczne.

Pomidory z piekarnika to nieoczywisty patent, bo zwykle albo jemy pomidory na surowo, albo przerabiamy je na pyszne sosy czy zupy. Pieczone pomidory w takiej wersji zobaczyłam u znajomego kucharza. Leszek Wodnicki to półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który prowadzi w Szczecinie własną szkołę gotowania. Takie pomidorki połączył potem w pysznej i prostej przekąsce z serem ricotta, aromatycznym olejem bazyliowym i zrumienioną na maśle panierką panko. To jednak nie jest jedyny pomysł na takie pomidorki, ale o tym dalej.

Jak zrobić pieczone pomidory?

Przepis jest bardzo prosty, a cały sekret tkwi w długim pieczeniu w dość niskiej temperaturze, bo jest to 120 stopni. Pomidory powinny spędzić w piekarniku godzinę. Leszek Wodnicki do dania, o którym wspomniałam, wykorzystał kolorowe (czerwone i żółte) pomidorki koktajlowe, ale nie jest to jedyna możliwość. Można tu wybrać także większe pomidory. Świetnie się do tego nadają np. żółte pomidory ananasowe. W przypadku większych pomidorów można je przed pieczeniem obrać ze skóry (aby to zrobić, wystarczy zanurzyć pomidory na chwilę we wrzątku).

Przepis: Pomidory pieczone

Aromatyczne i pełne smaku.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
279 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz, cukier
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 gałązki tymianku

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie pomidorkówPomidory przekrój na połówki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp solą, pieprzem i cukrem, skrop oliwą. Posyp listkami tymianku.
  2. Pieczenie pomidorówPiecz pomidorki ok. 1 godziny w temperaturze 120 stopni.

Jak wykorzystać pieczone pomidory?

Pomidorki z piekarnika to genialny dodatek do wielu dań. Ja uwielbiam je podawać z serami takimi jak wspomniana ricotta, ale też mozzarella, feta czy burrata. Pomidorki można też kłaść na grzanki (posmaruj chrupiącą grzankę kremowym, lekko słonym serkiem i połóż na to pieczone pomidory). Takie pomidory można też zajadać solo na grzance lub zwykłym, świeżym pieczywie.

Pomidory z piekarnika można też dodawać do różnego rodzaju sałatek (u mnie to np. sałatka z miksu sałat i grillowanego sera halloumi). Świetnie się sprawdzą także jako dodatek do mięs.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...