Najszybsze leniwe robię bez maszynki i ubijania piany. Prosty, lekki obiad powstaje w 30 minut

Dodano:
Kluski leniwe Źródło: Shutterstock / Kirienko Oleg
Pierogi leniwe zwane też kluskami leniwymi lub w skrócie leniwymi to ulubione kluski mojej rodziny. Można je podać na podwieczorek lub kolację, jednak latem doskonale też sprawdzają się w roli lekkiego obiadu.

Leniwe to kluski na bazie twarogu, gotowanych ziemniaków lub połączenia jednych i drugich. Ja zazwyczaj robię je z twarogu, bo to najszybsza i moim zdaniem też najsmaczniejsza wersja. Niektórzy, robiąc te kluski, używają maszynki i miksera, mnie wystarcza widelec i stolnica. Latem leniwe podaję inaczej niż zwykle, bo dodatki, aż proszą się o użycie.

Z jakiego twarogu zrobić kluski leniwe?

Na kluski leniwe najlepiej użyć dość zwartego twarogu półtłustego lub tłustego. Po rozgnieceniu powinien być gładki i aksamitny. Nie powinien zawierać za dużo wody, bo wtedy ciasto wyjdzie zbyt rzadkie, by uformować z niego kluski. Z tego powodu na leniwe nie nadają się twarogi mielone czy z wiaderka.

Jak zrobić szybkie kluski leniwe?

Sposobów na przygotowanie klusek leniwych jest kilka. Niektórzy rozdrabniają twaróg w maszynce do mielenia albo dodają do ciasta ubite na pianę białka. Ja robię w możliwie najprostszy sposób, czyli rozgniatam twaróg widelcem i łączę go z pozostałymi składnikami. Po szybkim wyrobieniu ciasta formuję z niego kluski i wrzucam je na osolony wrzątek. Przygotowanie leniwych łącznie z ich gotowaniem zajmuje mi ok. 30 minut.

Przepis: Szybkie leniwe z polewą owocową

Najprostsze kluski leniwe z twarogu, podane z polewą owocową

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
415 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g twarogu tłustego lub półtłustego
  • 2 jajka
  • ok. 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • sól
  • 1,5 szklanki owoców np. wiśni, malin
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie polewyOwoce oczyść, wiśnie wydryluj. Umieść w rondelku, wsyp trochę cukru. Gotuj na średnim ogniu, aż puszczą sok. Łyżeczkę skrobi ziemniaczanej rozmieszaj w odrobinie zimnej wody, wlej do owoców, wymieszaj, chwilę gotuj, by sos zgęstniał.
  2. Przygotowanie ciastaTwaróg rozgnieć dokładnie widelcem, wymieszaj z jajkami i szczyptą soli. Dodaj mąkę pszenną i resztę skrobi ziemniaczanej, szybko zagnieć w miarę gładkie ciasto.
  3. Formowanie klusekCiasto podziel na 2-3 części i lekko podsypując mąką, z każdej uformuj wałek. Potem spłaszcz go i pokrój na kluski. Kluski wrzuć na osolony wrzątek i gotuj ok. 2 minuty, licząc od momentu, jak wypłyną na powierzchnię.
  4. Podawanie leniwychKluski podawaj z przygotowaną polewą owocową i ewentualnie kwaśną śmietaną. W razie potrzeby możesz je dodatkowo posypać cukrem.

Jak podać kluski leniwe?

Kluski leniwe zazwyczaj podaje się na słodko. Ja najczęściej polewam je stopionym masłem i posypuję cukrem oraz ewentualnie mielonym cynamonem. Doskonale będą też smakować ze zrumienioną na maśle tartą bułką albo ze śmietaną i cukrem.

Jednak latem nie wyobrażam sobie, by nie podać ich z owocami. Te zazwyczaj zamieniam w słodką polewę. Owoce można bowiem zblendować na gładką masę lub poddusić i lekko zżelować. Idealnym dopełnieniem takiej polewy będzie kwaśna śmietana. Z tymi dwoma dodatkami kluski leniwe smakują po prostu obłędnie!

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...