Ten puszysty omlet robi furorę w weekend. Gdy raz spróbujesz, inne śniadania pójdą w cień

Dodano:
Omlet z cukinią i łososiem Źródło: Shutterstock / Jacek Chabraszewski
Zacznij weekend w doskonałym nastroju. Puszysty, pożywny omlet z pysznymi dodatkami to pomysł na szybkie śniadanie. Zapraszam po sprawdzony przepis.

Weekend to dla nas czas celebrowania wspólnie spędzanych chwil, a co może być lepsze niż rozpoczęcie dnia od najlepszego śniadania? Sobotnie i niedzielne poranki często umila nam aromatyczny omlet z dodatkiem cukinii i łososia. To danie, które wygląda i smakuje wybornie, a przygotowanie zajmuje jedynie krótką chwilę.

Jak zrobić śniadaniowy omlet z cukinią i łososiem?

Połączenie masy jajecznej z wędzonym łososiem i delikatną słodyczą cukinii zapewnia wyjątkowe doznania smakowe. Jestem pewien, że kiedy raz spróbujesz tego omletu, na zawsze zmienisz swoje podejście do weekendowych śniadań. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Najpierw szykuję wszystkie składniki, co znacznie ułatwia sprawne zrobienie kilku porcji pożywnego śniadania (przepis uwzględnia proporcje składników na 1 porcję).

Wędzonego łososia kroję na mniejsze kawałki, cukinię myję i kroję w cieniutkie plasterki lub półplasterki (jeżeli cukinia zawiązała twarde pestki, to usuń gniazda nasienne przed krojeniem). Gdy mam gotowe dodatki, robię masę jajeczną – używam 2-3 jajek na osobę. Jajka lekko ubijam mikserem lub rózgą kuchenną z odrobiną mleka (żółtko z białkiem powinny się połączyć). Masę wlewam na rozgrzaną patelnię z klarowanym masłem. Doprawiam ją solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi oraz dodaję cukinię. Omlet smażę aż spód i boki się zetną. Następnie dodaję łososia i przykrywam patelnię pokrywką, żeby jajka szybciej się ścięły (możesz również przewrócić omlet na drugą stronę lub dopiec w piekarniku).

Wskazówka: jeżeli lubisz puszyste, wysokie omlety, to polecam najpierw ubić same żółtka (powinny stać się jasne i puszyste), a następnie dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Puszysty omlet doskonale smakuje zarówno z wytrawnymi, jak i słodkimi dodatkami (do masy jajecznej na omlet na słodko można dodać wanilię oraz odrobinę cukru).

Przepis: Omlet z cukinią i łososiem

Połączenie kremowej delikatności jajek z wyrazistym smakiem wędzonego łososia i świeżością cukinii. To sycące danie charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
402

Składniki

  • 3 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 1/2 małej cukinii
  • 40 g wędzonego łososia w plastrach
  • 1 łyżeczka klarowanego masła
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie dodatkówCukinię umyj, osusz i pokrój w cienkie plasterki (polecam skorzystać z mandoliny). Plastry łososia pokrój lub porwij na mniejsze kawałki.
  2. Przygotowanie masy jajecznejJajka wbij do miski, dodaj mleko i ubijaj mikserem lub rózgą kuchenną, aż składniki się połączą.
  3. WykonanieRozgrzej klarowane masło i wlej na patelnię masę jajeczną. Oprósz jajka solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi i dodaj plasterki cukinii. Smaż, aż spód i boki się zetną. Od czasu do czasu podważ brzeg jajecznego placka i zlej w powstałe miejsce nadmiar surowych jajek z wierzchu. Gdy jajka będą niemal ścięte, dodaj łososia i przykryj patelnię pokrywką. Smaż na małym ogniu do preferowanego stopnia ścięcia jajek.

Omlet z cukinią i łososiem najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu. Wybornie smakuje z dodatkiem sałatki z rukoli oraz pomidorków koktajlowych.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...