Nacinam pierś kurczaka i wciskam trzy składniki. To wymarzony, lekki obiad na lato

Dodano:
Nadziewane piersi kurczaka Źródło: Shutterstock / Goskova Tatiana
Pierś z kurczaka doskonale smakuje przez cały rok. Dziś jednak zapraszam was na jej wyjątkową odsłonę – prostą do zrobienia, lekką i niezwykle smaczną. Ten obiad powstanie w 40 minut i każdy zje go z ochotą.

W ciepłe dni wybieramy lekkie dania. Jeśli chodzi o obiady, unikamy mięsa albo stawiamy na to chude i delikatne. Takim właśnie mięsem jest filet z piersi kurczaka, który można przygotować na wiele sposobów. Za każdym razem robi się go szybko, a odpowiednio przyrządzony wychodzi przepyszny. Dziś pokażę wam, jak raz-dwa zamienić go w efektowne danie.

Czym nadziać filet z piersi kurczaka?

Mój prosty sposób na smaczny i efektowny filet z piersi kurczaka polega na jego nadzianiu. Mięso nacinam tylko od góry w 2-3 miejscach i wciskam w nie farsz. Zwykle są to warzywa, np. cukinia, bakłażan, cebula, pomidor, szpinak, papryka, oliwki. Warto też sięgnąć po składniki, które zwiększą soczystość mięsa. To sery, np. mozzarella, feta, pleśniowy oraz wędzony boczek.

Jak zrobić faszerowaną pierś z kurczaka?

Pierś z kurczaka to delikatne, jednolite mięso, które można faszerować na różne sposoby. Można rozciąć ją na płat i przygotować z niej roladkę albo naciąć i napełnić niczym kieszonkę. Ja jednak zdecydowałam się na prostsze rozwiązanie. Każdą pojedynczą pierś nacięłam tylko od góry w trzech miejscach, oprószyłam przyprawami i napełniłam farszem. Po ok. 30 minutach pieczenia obiad był gotowy do podania.

Przepis: Faszerowana pierś z kurczaka

Pieczona pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem, pomidorem i mozzarellą

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
420 w każdej porcji

Składniki

  • 4 nieduże, pojedyncze piersi z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • 100 g świeżych liści szpinaku
  • 1 średniej wielkości pomidor
  • 125 g sera mozzarella
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliw z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie filetówKażdy filet opłucz, osusz. Natnij go od góry w trzech miejscach, co kilka centymetrów. 2 ząbki czosnku rozgnieć, natrzyj nimi mięso. Oprósz je ziołami, solą i pieprzem, skrop oliwą, natrzyj, odstaw na 15 minut.
  2. Przygotowanie dodatkówSzpinak opłucz, umieść na sicie, przelej wrzątkiem, by stracił elastyczność. Po odsączeniu wymieszaj go z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i odrobiną oliwy, dopraw solą i pieprzem. Pomidor umyj, pokrój w grubsze półplasterki. Mozzarellę odsącz, pokrój w grubsze talarki, ewentualnie każdy przekrój na połowę.
  3. Nadziewanie i pieczenieFilety ułóż w natłuszczonym naczyniu do zapiekania, nacięciami do góry. W każde nacięcie wciśnij trochę szpinaku, kawałek pomidora i mozzarelli. Nadmiar farszu możesz ułożyć obok filetów lub obłożyć nimi mięso. Naczynie przykryj, mięso piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Jak podać pieczoną pierś z kurczaka?

Pieczona pierś z kurczaka to wymarzony obiad na letnie dni. Zwykle podaję ją z gotowanymi lub pieczonymi, młodymi ziemniakami. Do tego serwuję lekki sos,np. jogurtowy z dodatkiem czosnku i posiekanych, świeżych ziół oraz dużą porcję surówki. Doskonale pasować będą na przykład surówki z marchewki albo z młodej kapusty. Moja rodzina uwielbia też sałatę masłową z dodatkiem jogurtu naturalnego lub mieszankę sałat z dodatkiem różnych warzyw, np. pomidora, ogórka, cebuli. Takie danie wygląda i smakuje rewelacyjnie.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...