Myślisz, że to trudne? Te ciasteczka wyglądają jak z cukierni, a robi się je nożem
5 składników wystarczy, żeby wyczarować efektowny i tani deser, którym zaskoczysz rodzinę oraz gości. Gotowe ciasto francuskie to produkt dostępny za grosze, który doskonale sprawdza się jako baza szybkich wypieków na słodko. Do tego jabłka, odrobina cukru oraz cynamon i można zabierać się za pieczenie.
Jak uformować efektowne róże z ciasta francuskiego?
Wydaje ci się, że formowanie pięknych różyczek z ciasta oraz jabłek to zadanie dla doświadczonego cukiernika? Nic bardziej mylnego. Efektowne kwiaty przygotujesz, korzystając jedynie z noża. Wystarczy pokroić płat ciasta francuskiego na paski o szerokości około 8 cm (wzdłuż dłuższego boku), na połowie każdego paska ułożyć plasterki jabłek, zawinąć resztę ciasta, przykrywając jabłka tak, aby plasterki owoców nieco wystawały, a następnie zwinąć w rulon i ułożyć w formie do muffinów.
Wskazówka: podczas pieczenia wystające z formy brzegi ciasta oraz owoce mogą się przypalić, dlatego każde ciasto zabezpieczam „czapeczką” z folii aluminiowej (możesz też użyć papilotek). Na 5 minut przed końcem czasu pieczenia zdejmuję „czapeczki” i dopiekam ciasto z wierzchu.
Jak zrobić róże z ciasta z jabłkami?
Do przygotowania deseru najlepsze jest ciasto francuskie o krótkim, naturalnym składzie (mąka, woda, sól, masło) i twarde, soczyste jabłka o zwięzłym miąższu, który nie rozpada się podczas obróbki termicznej (np. Ligol). Umyte jabłka kroję w plasterki o grubości 3-4 mm i wrzucam na wrzącą wodę z sokiem z cytryny i gotuję przez 2 minuty, żeby owoce stały się elastyczne. Możesz też użyć surowych jabłek, ale trzeba je pokroić bardzo cienko – plasterki powinny mieć grubość 1 mm. Jeżeli surowe plastry będą grube, to owoce poprzebijają ciasto podczas zwijania. W przepisie cukier i cynamon możesz zastąpić dżemem np. brzoskwiniowym, jabłkowym, morelowym.
Przepis: Róże z ciasta z jabłkami
Szybki i elegancki deser idealny nie tylko do kawy.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 5
- Liczba kalorii
- 252 w każdej porcji
Składniki
- 275 g ciasta francuskiego (opakowanie)
- 2 małe jabłka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cynamonu
Dodatkowo:
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki masła do wysmarowania formy
- cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania
- Przygotowanie jabłekJabłka umyj, wytrzyj do sucha, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki. Zblanszuj plasterki jabłek w wodzie z dodatkiem soku z cytryny, a następnie schłodź w misce z zimną wodą, odsącz i osusz papierowym ręcznikiem.
- WykonanieRozwiń ciasto francuskie i pokrój na 5 długich pasków. Za pomocą patyczka do szaszłyków wyznacz linię w połowie szerokości paska ciasta, a następnie ułóż na górnej połowie paska plasterki jabłek „na zakładkę”. Posyp jabłka cukrem z dodatkiem cynamonu, przykryj resztą ciasta, a następnie delikatnie zwiń w rulon.
- Przygotowanie do pieczeniaUłóż rulony z ciasta w wysmarowanej masłem formie do muffinek. Wierzch przykryj „czapeczkami” z folii aluminiowej lub papilotek.
- PieczeniePiecz róże z ciasta z jabłkami przez 40 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Na 5-10 minut przed końcem pieczenia zdejmij „czapeczki”, żeby ciastka lekko przyrumieniły się z wierzchu.
Gotowe ciastka wystudź i udekoruj cukrem pudrem. Latem możesz podać ciepły deser z gałką lodów waniliowych lub śmietankowych.