Te ciastka robię w 30 minut. Są tak dobre, że cukiernię omijam szerokim łukiem
Te proste, efektowne ciasteczka robię z gotowego ciasta francuskiego. Nie ma przy nich dużo pracy, bo wystarczy tylko odpowiednio uformować ciasto, a po upieczeniu obłożyć je niewyszukanymi dodatkami. Cała rodzina przepada za tymi łakociami, bo są chrupiące, wilgotne i mają dodatek owoców!
Jak formować ciastka z ciasta francuskiego?
Ciastka z ciasta francuskiego można formować na różne sposoby. Dość łatwo nadawać im różne kształty, bo ciasto jest elastyczne i całkiem plastyczne. Można więc robić z niego rożki, poduszeczki, koperty czy wiatraczki. By ciastka ładnie trzymały swój kształt, miejsca łączenia warstw ciasta warto posmarować białkiem lub rozkłóconym jajkiem. W czasie pieczenia jajko szybko się ścina i działa niczym murarska zaprawa.
Jak zrobić ekspresowe ciastka z budyniem i owocami?
Te ciasteczka z budyniem i owocami robi się naprawdę szybko. Najpierw ciasto trzeba pokroić w kwadraty równej wielkości, potem każdy z nich ponacinać i przełożyć brzegi, tworząc jakby „ramki” na farsz. Po upieczeniu do środka każdego ciasteczka wkładam porcję budyniu i obkładam go owocami. Prawda, że proste?
Przepis: Ciastka z budyniem i owocami
Ciastka z ciasta francuskiego nadziewane budyniem i świeżymi owocami
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 15
- Liczba kalorii
- 185 w każdej porcji
Składniki
- 375 g ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 2 budynie waniliowe w proszku
- 750 g mleka
- 3-4 łyżki cukru
- 1 szklanka malin
- 1 szklanka borówek amerykańskich
- listki mięty
Sposób przygotowania
- Formowanie korpusówCiasto francuskie rozwiń i pokrój na 15 kwadratów tej samej wielkości. Każdy kwadrat złóż po przekątnej na połowę i zrób przecięcia wzdłuż wystającego rogu, nie docinając jednak ciasta do końca przy dolnym i górnym rogu. Kwadrat rozłóż, a nacięte „ramki” przełóż na przeciwną stronę.
- Pieczenie ciastekUformowane ciastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi posmaruj rozkłóconym jajkiem. Korpusy piecz 10-15 minut w 210 stopniach Celsjusza. Wyjmij je z piekarnika, wystudź.
- Wykańczanie ciastekBudyń ugotuj wg zaleceń na opakowaniu, ale w mniejszej ilości mleka. Lekko go przestudź, napełnij nim wgłębienia w ciastkach. Po wystudzeniu udekoruj owocami i listkami mięty. Od razu podawaj.
Jak zrobić krem budyniowy do ciastek?
Ciasteczka można nadziać też kremem budyniowym. Robi się go z zimnego budyniu i zmiękczonego masła. Masło śmietankowe należy doprowadzić do temperatury pokojowej lub nieco niższej i zmiksować z 1-2 łyżkami cukru pudru. Potem należy je dalej miksować, dodając stopniowo zimny budyń. Puszystym kremem można napełniać nie tylko ciasteczka, ale też wykorzystać go np. do ptysi czy karpatki.