Natnij piersi kurczaka i włóż 3 składniki. Tylko 15 minut pracy i gotowe do piekarnika
Filety z kurczaka to popularne mięso na obiad, ale czasem brakuje pomysłu, jak je przyrządzić. Nasza propozycja to obiad w iście śródziemnomorskim stylu: z warzywami, kremową mozzarellą i pachnącymi ziołami. Takiego kurczaka przygotujesz łatwo i szybko. Pyszny obiad będzie gotowy w niecałą godzinę.
Jak robić nadziewane filety z piersi kurczaka?
Ten patent na filety z kurczaka z piekarnika polega na nacięciu mięsa i upchaniu w nim plasterków pomidorów, cukinii i mozzarelli. Warzywa podczas pieczenia puszczają soki, ser się apetycznie rozpuszcza i wszystko razem tworzy pyszną kompozycję. Jednocześnie mięso pozostaje soczyste i nie wysycha, co jest zwykle największym problemem przy chudych filetach z kurczaka.
To danie nie potrzebuje wymyślnych przypraw: postaw na suszone oregano i garść listków świeżej bazylii. Te dodatki sprawią, że poczujesz się jak na śródziemnomorskich wakacjach.
Pół godziny podane w przepisie to orientacyjny czas pieczenia, jeśli filety są małe, to może to być 20-25 minut. Przy kurczaku ważne jest, aby był on dobrze upieczony także w środku. Inspiracja: nadziewane cukinią, pomidorami i serem piersi z kurczaka, można też upiec na grillu – zawiń je w folię aluminiową i połóż na ruszcie.
Przepis: Nadziewane filety z kurczaka
Pomysł na pyszny i efektowny obiad.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Śródziemnomorska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 387 w każdej porcji
Składniki
- 4 filety z kurczaka
- 1 mała cukinia
- 2 pomidory
- 2 kulki mozzarelli
- 4 łyżeczki oregano
- 2 gałązki bazylli
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówCukinię, pomidory i mozzarellę pokrój w plastry.
- Nadziewanie i pieczenie mięsaFilety ponacinaj i w nacięcia wkładaj plastry cukinii, pomidorów i sera. Dopraw solą, pieprzem, skrop oliwą i posyp oregano oraz listkami świeżej bazylii. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Z czym podać filety z kurczaka z piekarnika?
Mięso przygotowane z takimi dodatkami, można podać na wiele sposobów. W lekkiej wersji zaserwuj mięso ze świeżymi warzywami, np. sałatką z pomidorów, cebuli i świeżej bazylii lub mizerią z jogurtem i miętą. Jeśli potrzebujesz obiadu sycącego, dodaj na talerz pieczone ziemniaki, gotowany ryż albo ulubioną kaszę.
Nadziewane filety z kurczaka są też dobrym daniem na ciepło na spotkania i imprezy. W takiej wersji wystarczy do niego kromka chrupiącego, świeżego pieczywa.