Natnij piersi kurczaka i włóż 3 składniki. Tylko 15 minut pracy i gotowe do piekarnika

Dodano:
Filety z kurczaka z dodatkami Źródło: Shutterstock / rlat
Te filety z kurczaka z piekarnika to pomysł na obiad smaczny, efektowny i zdrowy. Nie napracujesz się wiele, a efekt WOW gwarantowany.

Filety z kurczaka to popularne mięso na obiad, ale czasem brakuje pomysłu, jak je przyrządzić. Nasza propozycja to obiad w iście śródziemnomorskim stylu: z warzywami, kremową mozzarellą i pachnącymi ziołami. Takiego kurczaka przygotujesz łatwo i szybko. Pyszny obiad będzie gotowy w niecałą godzinę.

Jak robić nadziewane filety z piersi kurczaka?

Ten patent na filety z kurczaka z piekarnika polega na nacięciu mięsa i upchaniu w nim plasterków pomidorów, cukinii i mozzarelli. Warzywa podczas pieczenia puszczają soki, ser się apetycznie rozpuszcza i wszystko razem tworzy pyszną kompozycję. Jednocześnie mięso pozostaje soczyste i nie wysycha, co jest zwykle największym problemem przy chudych filetach z kurczaka.

To danie nie potrzebuje wymyślnych przypraw: postaw na suszone oregano i garść listków świeżej bazylii. Te dodatki sprawią, że poczujesz się jak na śródziemnomorskich wakacjach.

Pół godziny podane w przepisie to orientacyjny czas pieczenia, jeśli filety są małe, to może to być 20-25 minut. Przy kurczaku ważne jest, aby był on dobrze upieczony także w środku. Inspiracja: nadziewane cukinią, pomidorami i serem piersi z kurczaka, można też upiec na grillu – zawiń je w folię aluminiową i połóż na ruszcie.

Przepis: Nadziewane filety z kurczaka

Pomysł na pyszny i efektowny obiad.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Śródziemnomorska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
387 w każdej porcji

Składniki

  • 4 filety z kurczaka
  • 1 mała cukinia
  • 2 pomidory
  • 2 kulki mozzarelli
  • 4 łyżeczki oregano
  • 2 gałązki bazylli
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówCukinię, pomidory i mozzarellę pokrój w plastry.
  2. Nadziewanie i pieczenie mięsaFilety ponacinaj i w nacięcia wkładaj plastry cukinii, pomidorów i sera. Dopraw solą, pieprzem, skrop oliwą i posyp oregano oraz listkami świeżej bazylii. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Z czym podać filety z kurczaka z piekarnika?

Mięso przygotowane z takimi dodatkami, można podać na wiele sposobów. W lekkiej wersji zaserwuj mięso ze świeżymi warzywami, np. sałatką z pomidorów, cebuli i świeżej bazylii lub mizerią z jogurtem i miętą. Jeśli potrzebujesz obiadu sycącego, dodaj na talerz pieczone ziemniaki, gotowany ryż albo ulubioną kaszę.

Nadziewane filety z kurczaka są też dobrym daniem na ciepło na spotkania i imprezy. W takiej wersji wystarczy do niego kromka chrupiącego, świeżego pieczywa.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...