Chrupiące roladki z gotowego ciasta zrobisz w pół godziny. Sekret to prosty farsz
Ciasto filo nie jest tak popularne jak ciasto francuskie, a daje ogrom możliwości w kuchni. Nasza propozycja to proste roladki, które są świetna przekąską i na ciepło, i na zimno.
Co to jest ciasto filo i skąd je wziąć?
Ciasto filo (lub phyllo) to niezwykle cienkie, elastyczne płaty ciasta wykorzystywane w kuchni śródziemnomorskiej i bliskowschodniej. Nazwa „filo” pochodzi z języka greckiego i oznacza „liść” – i rzeczywiście, poszczególne warstwy ciasta są tak cienkie jak kartka papieru. Filo przygotowuje się z mąki, wody, odrobiny oleju i octu. Gotowe ciasto nie zawiera drożdży ani proszku do pieczenia, dzięki czemu po upieczeniu staje się wyjątkowo kruche i delikatne.
Ciasto filo można przygotować samodzielnie, ale jest to dość pracochłonne – wymaga długiego wałkowania na niemal przezroczyste arkusze. Dlatego znacznie łatwiej i szybciej kupić je w sklepie. Gotowe ciasto filo dostępne jest w formie schłodzonych lub mrożonych płatów w większości dobrze zaopatrzonych supermarketów, często w dziale z kuchnią orientalną lub obok ciasta francuskiego.
Podobnie zresztą jak ciasto francuskie, może być bazą wielu dań: zarówno słodkich jak i wytrawnych.
Jak zrobić roladki z ciasta filo?
Ciasto filo rozkłada się na cieniutkie płaty: warto każdy z nich przesmarować oliwą lub masłem, wtedy gotowe przekąski będą jeszcze bardziej chrupiące. Nadzienie to feta z koperkiem, ale od razu podpowiedź: sprawdzą się tu też inne sery, pyszną opcją będzie np. ser halloumi, który nie jest tak kremowy jak feta i ma zwartą konsystencję. Wystarczy go pokroić na kawałki, obtoczyć w koperku i zawijać w ciasto.
Przepis: Roladki z gotowego ciasta
Pyszna przekąska.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 470 w każdej porcji
Składniki
- 6 płatów ciasta filo
- 400 g sera feta
- 1 pęczek koperku
- 2 łyżki roztopionego masła
Sposób przygotowania
- Szykowanie sera i ciastaRozgnieć fetę widelcem, dodaj posiekany koperek. Rozłóż ciasto filo na dwie części (po trzy płaty), pokrój na kwadraty.
- Pieczenie roladekNa kawałki ciasta nakładaj farsz, zawijaj jak zrazy. Posmaruj roztopionym masłem i zapiekaj ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Roladki doskonale smakują podane z zimnymi sosami, także z keczupem.