Nie piekę, nie gotuję. Miksuję 3 zdrowe składniki i mam obłędny mus na deser

Dodano:
Mus z awokado i borówek Źródło: Shutterstock / Elena Medoks
Pucharek kremowego musu owocowego to najlepszy deser na upalne dni. Zapraszam po przepis na pełen witamin, minerałów i błonnika, lekki mus z awokado i borówek.

Gdy mamy ochotę na lekki jak chmurka, obłędnie kremowy i bardzo zdrowy deser, to sięgam po awokado oraz borówki (opcjonalnie inne, miękkie owoce sezonowe). Po 20 minutach mam gotową słodką przekąskę, która zawiera wiele cennych składników odżywczych.

Jak zrobić lekki mus z awokado i borówek?

Mus z awokado i borówek robię ekspresowo. Umieszczam składniki w blenderze kielichowym i miksuję. Zamiast cukru dodaję do smaku odrobinę miodu, ale możesz pominąć ten składnik. Wskazówka: do musu z awokado i borówek możesz też dodać np. gęsty jogurt naturalny lub serek mascarpone, dzięki czemu deser będzie jeszcze bardziej kremowy.

Gotowy mus przekładam do szklanek/pucharków i lekko schładzam przed podaniem. Można również przełożyć mus do naczynia, które nadaje się do mrożenia i przygotować z niego przepyszne, domowe lody. Porada: zamiast borówek możesz dodać do awokado np. leśne jagody, maliny, porzeczki, truskawki, jeżyny, morele, brzoskwinie, mango.

Przepis: Mus z awokado i borówek

Chłodzący i lekki mus, idealny jako letni deser lub zdrowa przekąska.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
238 w każdej porcji

Składniki

  • 3 średnie awokado
  • 250 g borówek
  • 1 łyżka miodu

Dodatkowo:

  • listki melisy do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówAwokado przekrój na pół, wyjmij pestki i wydrąż miąższ łyżką. Borówki umyj i osusz papierowym ręcznikiem.
  2. BlendowanieW pojemniku blendera kielichowego (możesz też użyć blendera ręcznego) umieść miąższ awokado, borówki i miód. Blenduj, aż powstanie jednolita, gęsta masa. Gotowy mus z awokado i borówek przełóż do szklanek lub pucharków, przykryj naczynia folią spożywczą i wstaw na 10-15 minut do lodówki.

Lekki mus owocowy podaję schłodzony. Przed podaniem dekoruję porcje deseru świeżymi listkami melisy (opcjonalnie mięty).

Dlaczego warto jeść lekki mus z awokado i borówek?

Awokado i borówki to duet, który nie tylko świetnie smakuje, ale też oferuje mnóstwo korzyści dla zdrowia. Kremowe awokado to owoc bogaty w zdrowe tłuszcze (jednonienasycone kwasy tłuszczowe np. kwas linolowy i oleinowy), które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Stanowi również źródło błonnika pokarmowego, witamin (A, C, E oraz witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego), minerałów (potasu, wapnia, miedzi, żelaza, fosforu, manganu) i silnych antyoksydantów (glutationu, witaminy E), które redukują wolne rodniki tlenowe, zmniejszając ryzyko rozwoju m.in. chorób nowotworowych. Spożywanie awokado poprawia stan zdrowia serca i układu krążenia, układu nerwowego, układu trawiennego i pomaga zadbać o wygląd sylwetki, choć owoc ten nie należy do grupy produktów niskokalorycznych.

Borówki również są bardzo wartościowe pod względem odżywczym, stanowiąc doskonałe źródło witamin (witamina A, C, E, K oraz z grupy B, w tym kwasu foliowego), minerałów (m.in. wapnia, żelaza, magnezu, potasu) i antyoksydantów (m.in. antocyjanów). Spożywanie borówek pomaga zadbać m.in. o układ pokarmowy i sercowo-naczyniowy, wątrobę, wzrok oraz poprawić stan włosów, skóry i paznokci.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...