Ta surówka z pomidorów to prawdziwy hit. Sekret to jeden aromatyczny dodatek
Surówka z pomidorów to obiadowy klasyk. Latem smakuje najlepiej, bo wtedy pomidory mają najwięcej smaku. Taką surówkę można zrobić na wiele sposobów: z oliwą, ze śmietaną, z cebulą czy szczypiorkiem. Nasza propozycja na dziś to wyrazista surówka z dużą ilością cebuli oraz z dodatkiem rozmarynu.
Jak zrobić surówkę z pomidorów z rozmarynem?
Przepis jest bardzo prosty, bo wystarczy pokroić pomidory i dodać resztę składników, czyli cebulę oraz oliwę, którą mieszamy z pokrojonym rozmarynem (dzięki temu rozmaryn odda dużo aromatu). Ta surówka świetnie sprawdzi się w wersji ze sporą ilością pieprzu, dlatego jeśli lubisz wyraziste dodatki, nie żałuj tej przyprawy.
Przepis: Surówka z pomidorami
Pomysł na pomidory do obiadu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 174 w każdej porcji
Składniki
- 3 duże pomidory
- 2 cebule
- 1 gałązka rozmarynu
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówListki rozmarynu posiekaj i dodaj do nich oliwę. Wymieszaj. Pomidory pokrój, cebulę posiekaj.
- Szykowanie surówkiPOmidory dopraw sola i pieprzem, dodaj cebulę, skrop wszystko octem i dodaj oliwę z rozmarynem. Wymieszaj.
Do czego podać surówkę z pomidorów?
To surówka idealna do mięs, dlatego doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięsnych obiadów: od tradycyjnych kotletów mielonych czy schabowych, przez smażoną lub pieczoną kiełbasę, po pieczony drób. To również rewelacyjny dodatek do dań z grilla. Takie pomidory świetnie smakują także podane z młodymi ziemniakami z dużą ilością koperku oraz jajkiem sadzonym usmażonym tak, aby żółtko pozostało delikatnie płynne.
Surówkę z pomidorami z naszego przepisu możesz też łatwo i szybko zamienić w sałatkę, którą można zajadać jako samodzielne danie: wystarczy, że dodasz do niej pokruszoną fetę lub inny ser (może być też mozzarella albo sery kozie czy kremowa burrata). Do pomidorów można też wówczas dorzucić gotowane jajka o chrupiące grzanki przygotowane na patelni. To opcja idealna na kolację, jeśli z obiadu zostanie trochę takiej surówki.