Ryba w cieście lepsza niż znad morza. Przepis jest dziecinnie prosty
Ryba smażona w cieście to klasyk znad Bałtyku. Najlepiej jeśli jest to dorsz, morszczuk, mintaj czy miruna. Przepis na pyszne, chrupiące ciasto jest bardzo prosty, a przygotowanie całego dania nie zajmie ci dłużej niż pół godziny. To danie idealne na obiad lub obiadokolację, nie tylko na lato.
Jak zrobić rybę w cieście?
Nasz propozycja to ryb w cieście piwnym. Alkohol podczas obróbki termicznej wyparuje, więc bez obaw taką rybę mogą jeść także dzieci. Do przygotowania ciast najlepiej wybrać piwo jasne, ale najważniejsze jest to, aby było zimne. Dzięki temu po usmażeniu ciasto będzie idealnie chrupiące.
Rybę można smażyć na dowolnym oleju o neutralnym smaku. Dobrze się sprawdzi np. olej rzepakowy. Aby sprawdzić, czy olej jest odpowiednio nagrzany, wrzuć kroplę ciasta na tłuszcz: jeśli skwierczy, a wokół tworzą się maleńkie bąbelki, jest odpowiednie do smażenia ryby. Po wyjęciu ryby z tłuszczu, koniecznie odsącz ją na sicie lub papierze.
Przepis: Ryba smażona w cieście
Filety rybne w cieście piwnym.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 315 w każdej porcji
Składniki
- 500 g fileta z dorsza
- 1 czubata szklanka mąki pszennej
- 1 i 1/4 szklanki piwa
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciasta i rybyZostaw część mąki to obtoczenia ryby (1-2 łyżki). Resztę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą, dodaj piwo i wymieszaj całość rózgą. Kawałki ryby dopraw solą.
- Smażenie rybyRozgrzej olej w garnku lub rondlu. Ryby oprósz mąką i dopiero maczaj całe w cieście. Kładź od razu na głęboki tłuszcz i smaż na złoto z obu stron.
Jak podawać rybę smażoną w cieście?
Jeśli ma być jak nad morzem, podaj rybę z frytkami i surówką z białej kapusty (może być to także surówka z kiszonej kapusty). Do ryby pasują też pieczone ziemniaki, ziemniaki z patelni czy chrupiące ziemniaczane łódeczki.
W wersji nieco mniej kalorycznej można serwować rybę z ziemniakami z wody albo z ryżem. Każda opcja będzie smaczna. Do ryby warto podać również ćwiartkę cytryny i skropić rybę sokiem przed jedzeniem.
Rybę w cieście można też podawać z jasnymi sosami na bazie majonezu czy jogurtu. Idealnie pasują tu sosy takie jak koperkowy czy czosnkowy.