Moja babcia naleśniki robiła zawsze na maślance. Do dziś pamiętam ich wspaniały smak
Naleśniki to prosta potrawa, którą można przygotować ze składników, które zwykle ma się pod ręką. To mąka, jajka i mleko. Moja babcia zamiast mleka dodawała jednak inny składnik i to chyba dzięki niemu jej naleśniki smakowały nadzwyczajnie. Teraz takie naleśniki serwuję mojej rodzinie i wszyscy się nimi zachwycają.
Dlaczego warto sięgać po maślankę?
Maślanka to fermentowany napój mleczny, który ma wiele zalet zdrowotnych i kulinarnych. Jest lekkostrawna, łatwo przyswajalna i niskokaloryczna. Dzięki temu, że zawiera żywe kultury bakterii, dobrze wpływa na jelita i poprawia trawienie. Stanowi też doskonałe źródło białka, wapnia i witamin z grupy B. Poza tym doskonale nawadnia i orzeźwia, więc idealnie nadaje się na upalne dni.
Jak zrobić naleśniki na maślance?
Naleśniki na maślance robi się podobnie, jak te klasyczne. Z tą różnicą, że zamiast mlekiem, ciasto rozprowadza się maślanką. A ponieważ napój ten jest dość gęsty, ciasto wychodzi dość zawiesiste. Dlatego naleśniki przygotowane na maślance są zazwyczaj grubsze, niż te z ciasta z dodatkiem mleka. Oczywiście ciasto na maślance można nieco rozcieńczyć, dodając do niego trochę wody gazowanej. Dzięki temu naleśniki staną się też bardziej puszyste.
Przepis: Naleśniki na maślance
Puszyste naleśniki przygotowane z ciasta z dodatkiem maślanki
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 265 w każdej porcji
Składniki
- 2 szklanki maślanki
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju lub roztopionego masła
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaMaślankę wymieszaj z jajkami. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, trochę soli i tłuszcz, wymieszaj gładkie ciasto. Odstaw je na 10–15 minut.
- Smażenie naleśnikówPatelnię rozgrzej, posmaruj olejem. Wylej na nią porcję ciasta, równomiernie rozprowadź. Smaż naleśniki po ok. 2 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.
Jak podać naleśniki na maślance?
Naleśniki na maślance najlepiej smakują podane na słodko. Moja babcia zwykle smarowała je domowym dżemem truskawkowym lub malinowym i zwijała w rulony. Wszyscy się nimi zajadaliśmy. Jednak to niejedyny sposób ich serwowania. Można je też podać z prażonymi jabłkami i cynamonem albo z twarożkiem homogenizowanym i świeżymi owocami. Świetnie też będą smakować polane miodem albo polewą czekoladową.