Warstwowe ciasto robię z gotowych ciastek i prostego kremu. Wychodzi lepsze niż z cukierni
Ciasta bez pieczenia mają wiele zalet. Po pierwsze są łatwe i szybkie do przygotowania. Po drugie zawsze się udają, a po trzecie za każdym razem doskonale smakują. Dziś jedno z takich ciast, które często pojawia się na moim stole. Rodzina lubi je jeść, a ja lubię je robić.
Z jakich ciastek zrobić warstwowe ciasto bez pieczenia?
Do przygotowania warstwowego ciasta bez pieczenia wykorzystuję gotowe ciastka. Można więc sięgnąć po: biszkopty, herbatniki czy krakersy. Jeśli chodzi o biszkopty, mają delikatną strukturę i łatwo chłoną płyny, więc po przełożeniu kremem zwiększają swoją objętość i robią się bardzo miękkie. Z tego powodu wolę herbatniki, które są wprost stworzone do przekładania. Po nawilżeniu kremem nieco miękną i robią się naprawdę smaczne. Jeśli zaś ktoś woli słone nuty, krakersy również będą dobrą opcją. Odznaczają się dużą chrupkością i delikatną strukturą, a po przełożeniu kremem naprawdę świetnie smakują.
Jak zrobić ciasto warstwowe z herbatnikami?
W przygotowaniu ciasta warstwowego z herbatnikami najwięcej czasu zajmuje mi przyrządzenie kremu. Robię go podobnie, jak masę kakaową do przełożenia wafli. Nie potrzeba tu wielu składników, bo wystarczą: masło, cukier, kakao, mleko i mleko w proszku. Po podgrzaniu całość zamienia się w gładką masę i doskonale smakuje.
Przepis: Ciasto warstwowe bez pieczenia
Herbatniki przekładane kremem kakaowym
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 395 w każdej porcji
Składniki
- 200 g prostokątnych herbatników
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka mleka w proszku
- 1/2 szklanki zmielonych orzechów lub migdałów
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania
- Przygotowanie kremuW rondelku rozpuść masło z cukrem, mlekiem i kakao. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż masa będzie gładka. Zdejmij z ognia i lekko ją przestudź. Wsyp mleko w proszku, dodaj ekstrakt, dokładnie wymieszaj. Połącz z mielonymi orzechami.
- Przekładanie herbatnikówŚredniej wielkości, prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Układaj w niej na przemian warstwy herbatników i smaruj je kremem. Za każdym razem lekko dociśnij herbatniki do poprzedniej warstwy kremu.
- Schładzanie ciastaCiasto bez pieczenia przykryj kuchenną deską, wstaw na kilka godzin do lodówki, by ciasto nabrało odpowiedniej wilgotności i smaku. Przed podaniem ciasto możesz udekorować np. kremem i kawałkami orzechów. Podawaj krojone w kostkę.
Ciasto warstwowe z herbatnikami musi odpocząć
Ciasto warstwowe z herbatnikami robi się szybko. Jednak by dobrze smakowało, musi trochę postać. W tym celu po przełożeniu herbatników kremem, ciasto bez pieczenia należy wstawić na kilka godzin do lodówki. W tym czasie krem dobrze przeniknie ciastka i sprawi, że składniki zamienią się w pyszną całość. Wtedy też ciasto da się ładnie kroić.