Obsmażam karkówkę i piekę z tymi dodatkami. Efekt? Najlepsze mięso, jakie jadłem w życiu

Dodano:
Soczysta karkówka z rozmarynem Źródło: Shutterstock / Timolina
Tak przygotowana soczysta karkówka skradła serca i podniebienia mojej rodziny. Zapraszam po prosty, niezawodny przepis na aromatyczną wieprzowinę nie tylko na niedzielny obiad.

Karkówka z poniższego przepisu zachwyca soczystością oraz bogatym smakiem i aromatem. To danie to doskonała alternatywa dla steków wołowych, które wymagają doświadczenia i wprawy podczas przygotowywania.

Jak wybrać dobry karczek wieprzowy?

Karkówka wieprzowa to bardzo proste w przygotowaniu mięso. Warto jednak zwrócić uwagę na kilka szczegółów, które wpływają na smak i konsystencję gotowej potrawy. Wysokiej jakości karkówka jest zwarta, ma czerwony kolor i jest poprzerastana białym tłuszczem. Jeżeli pomiędzy tłuszczem i mięsem mięśniowym znajduje się wolna przestrzeń (karkówka wygląda, jakby była napompowana), to lepiej zrezygnować z zakupu. Istotny jest również zapach mięsa, który powinien być naturalny. Do przygotowania na patelni polecam wybrać niezbyt gruby karczek wieprzowy o umiarkowanej zawartości tłuszczu.

Jak zrobić soczystą karkówkę z rozmarynem?

Karkówkę przed smażeniem kroję w dość grube plastry (2-2,5 cm), a następnie obtaczam w oliwie z przyprawami i wstawiam na godzinę do lodówki (możesz marynować mięso dłużej np. przez całą noc). Zamarynowane mięso ogrzewam do temperatury pokojowej, a następnie smażę z obu stron na mocno rozgrzanej, żeliwnej patelni (patelnia powinna nadawać się do użycia w piekarniku). Podczas przewracania karkówki korzystam z drewnianych szczypiec (nakłuwanie mięsa sprawia, że soki wyciekają i karkówka wychodzi sucha). Wskazówka: mięso możesz również obsmażyć na zwykłej patelni, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i dopiec z dodatkami.

Obsmażone mięso podlewam odrobiną wody oraz dodaję pokrojone w plastry pomidory (warzywa powinny być dość twarde – doskonale sprawdzą się pomidory odmiany Lima), czerwoną cebulę i zioła. Tak przygotowane mięso dopiekam przez 10 minut pod przykryciem.

Przepis: Soczysta karkówka z rozmarynem

To aromatyczne mięso do obiadu pasuje do wszystkich dodatków.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
1 godz. 10 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
468 w każdej porcji

Składniki

  • 4 grube plastry karkówki wieprzowej
  • 1 duża cebula czerwona
  • 3 małe pomidory
  • duża gałązka rozmarynu

Na marynatę do mięsa:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie i marynowanie mięsaPlastry karkówki umyj i osusz. Wymieszaj oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz resztą przypraw i ziół. Obtocz mięso w aromatycznej marynacie, a następnie przykryj folią spożywczą i wstaw na minimum godzinę do lodówki.
  2. SmażenieObsmaż karkówkę na mocno rozgrzanej patelni (powinna się przyrumienić). Czas smażenia to 3 minuty z każdej strony.
  3. Przygotowanie dodatkówPomidory pokrój w plastry o grubości 1 cm. Cebulę pokój w ćwiartki. Gałązki rozmarynu podziel na mniejsze kawałki.
  4. DopiekanieNa patelnię (która nadaje się do piekarnika) lub do naczynia żaroodpornego dodaj odrobinę wody (około 80 ml), cebulę oraz pomidory. Na plastrach mięsa ułóż rozmaryn i przykryj naczynie pokrywką lub folią aluminiową. Piecz przez 15 minut w 220 stopni Celsjusza, następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz jeszcze przez 45 minut pod przykryciem. Dzięki temu mięso będzie miękkie i soczyste. Gotową potrawę dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Pieczoną karkówkę podaję na ciepło z dodatkiem ziemniaków, kaszy lub pieczywa.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...